logo

Schaakvereniging Muider Schaak Kring

Nieuwsberichten

Voor het laatste nieuws en foto's:


Wil je op de hoogte blijven via onze maandelijkse nieuwsbrief? Mail Lode Broekman voorzitter@muiderschaakkring.nl


Koninklijke onderscheiding voor Henk Sander 26 april 2019


henk1


henk2

Afgelopen vrijdag heeft Henk een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn werk bij het COF en MSK. Met een smoes, Ineke moest optreden in de grote kerk in Naarden met de Meiden van de Kade, werd Henk naar de uitreiking gehaald. Het feit dat hij net even buiten de kerk bestuursleden van het COF zag lopen zette hem niet aan het denken. Ook het feit, dat er familie uit Friesland in de zaal zat, vond hij niet vreemd. Pas toen de burgemeester ging speechen, werd het hem duidelijk waarom hij er zat.

Na afloop werd hij naar de Kazerne in Muiden gelokt, daar moest hij de lampjes nog ophangen. Daar wachtte familie, COF bestuur, MSK leden en vrienden hem op achter het gordijn op het podium. Het werd een gezellige receptie met cadeau's (zie foto's), drankjes, hapjes en een lied. Een mooie afsluiting van deze feestelijke dag.

Renée13 december Laurierboom-Gambiet 4 - MSK 2 1,5 - 2,5


Gisteren vertrokken met zijn vieren (Toon, Lode, Henk S. en ik) vanuit Weesp naar Amsterdam. We mochten spelen in de galerie tegenover het schaakcafé De Laurierboom in de Jordaan. Na aankomst genoten we eerst van een kopje koffie en koekje. Daarna naar buiten om plaats te nemen aan de overkant in de galerie. Het team Laurier-Gambiet 3 speelde ook een thuiswedstrijd in de galerie tegen de Raadsheer. Daarmee was de galerie geheel gevuld met schakers.
Als eerste haalde Lode een volle punt. Ik was weer zo druk met mijn eigen partij dat ik deze niet echt gevolgd heb. Lode won wel mooi met een paard vork op de koning en de toren.
Ik speelde tegen de barman van het café en moest erg opletten. Het ging niet helemaal goed. Hij speelde mij rustig van het bord af (het had nog sneller afgelopen kunnen zijn). Doordat er op 3 plekken wat losse pionnen aan mijn kant stonden, en er niets meer te redden viel, gaf ik op.
Henk speelde aan het 4e bord. Natuurlijk was het een verrassende partij, zoals gebruikelijk. Henk stond mooi een paar pionnen voor. Wel was het lastig met ongelijke lopers. Henk wist het knap uit te spelen. Zijn tegenstander zetten enthousiast zijn loper in de hoek voor Henk zijn pion welke bijna promoveerde en dacht het zo mooi opgelost te hebben. Echter helaas, Henk zette hem helemaal klem waarna Henk aan de andere kant van het bord, na een pion offer toch nog dreigde te promoveren. De tegenstander gaf op.
Inmiddels was de stand 2-1 voor MSK. Toon was nog rustig aan het spelen aan bord 1. Tijdnood dreigde aan zijn kant. Na een rustig spel bezat Toon alleen nog een koning en de tegenstander een koning en een pion aan de zijkant. Door goed spel, sleepte Toon hier voor ons een remise uit. Rond kwart voor 12 konden we tevreden huiswaarts.

Renee


9 november 2018 MSK 2 - De Volenwijckers 4 2,5 - 1,5


Gisteren speelde het 4-tal tegen de Volenwijckers. Frank won gemakkelijk op het 4e bord met een paardenvork op koning en dame. Al ruim voor 10 uur stonden we 1- 0 voor. Dat is altijd een lekker begin. Wim biedt later op de avond remise aan, wat zijn tegenstander niet gelijk aanneemt maar uiteindelijk wordt het toch remise. Lode op het 2e bord en ikzelf op het 3e bord zijn nog volop in strijd. Lode lijkt minder te staan. Hij biedt remise aan, maar zijn tegenstander weigert dat. Dus dan maar door spelen. Ik vind dat ik beter sta met een vooruit geschoven pion. Mijn tegenstander denkt lang na over een aanval van mij met torens, dame en een paard. Mijn dame wandelt alle kanten op, op het bord, dat was niet echt handig. Uiteindelijk gaat mijn tegenstander door zijn vlag, helaas voor hem, maar voor mooi voor ons. We winnen met 2,5 punt.

Renée


15 oktober 2018 De Wachter 2 - MSK 2 2,5 – 1,5


Gezamenlijk, Wim, Toon, Gerrit en ik, vertrokken we met de trein vanaf Weesp naar Amsterdam. Wim, onze “reisleider” stippelde de route uit. Wij kwamen ruimschoots op tijd aan bij het bezoekerscentrum van de Nederlandse Bank. Nadat we ons gemeld hadden konden we een heerlijk kopje koffie nemen. Aan een mooie grote brede tafel werden de borden opgesteld. De kleinste van ons moest zelfs tijdens het spelen gaan staan om de stukken te verzetten op de achterste rijen. Na een half uurtje komt onze speciale gast, broer Tom, om te zien of zijn zusje en de anderen nog redelijk kunnen schaken. Ondanks dat hij niet op “de lijst” staat, weet hij na speciale instructies toch binnen te komen. Hij kan mijn schaakspel bekijken op bord 3. Het gaat lange tijd gelijk op. Op de andere borden is het spel goed in evenwicht. Ik sta zelfs een paar pionnen voor. Maar helaas tijdens het eindspel gaat het weer mis (onze gast meldt mij na afloop wat de winnende zet zou zijn geweest en waar het mis is gegaan) Vervolgens biedt Toon remise aan op bord 2. Zijn tegenstander twijfelt, maar neemt het aanbod niet aan. Wim is te recht gekomen in een zeer ingewikkeld spel op bord 1. Eén pion wordt wel 4 à 5 keer verdedigd en aangevallen. Het gaat lange tijd goed totdat Wim zijn dame verzet waarna een vork met het paard volgt op dame, toren en koning. We staan 1,5 punt achter. Gerrit speelt rustig zijn partij op het 4e bord. Mijn tegenstander meldt dat daar een punt voor MSK zal worden behaald. En ja hoor, even later geeft Gerrit zijn tegenstander op. Als laatste is Toon nog in strijd met zijn tegenstander. Toon dwingt af, dat er steeds dezelfde zetten worden gezet, zijn tegenstander komt er niet doorheen. Toon krijgt alsnog een remise als beloning. Zo gaan we weer op terugreis, helaas met een verlies, maar het had net zo goed een winst kunnen zijn.

Renée

Naschrift: Aangezien alle buren aan het Frederiksplein toch elkaars sleutel hebben en nog wat kookboeken aan een neefje beloofd had, liep ik nietsvermoedend de Nederlandse Bank in en trof in een ogenschijnlijk verder verlaten ruimte zuslief met drie teamgenoten en vier tegenstanders aan, en iemand die boekjes zat te lezen, waarschijnlijk een wisselspeler voor als er eentje geblesseerd zou worden. Wim zat op het eerste bord te schuiven tegen iemand die intimiderend met een boekje van Het Witte Paard uit Haarlem zat, maar wellicht was het een toevallige bezoeker die niet tijdig de uitgang had gevonden en pas na een partij naar huis mocht. De tegenstander probeerde vanuit een gelijke stelling wat overwicht te krijgen en Wim moest kiezen tussen het centrum openen met wat tactische kansen, waarvan niets door leek te slaan, maar de tegenstander toch nerveus werd dat ik kennelijk lang daarnaar zat te kijken. Maar ja, met nog maar vier borden heb je nu eenmaal als toeschouwer alle tijd. Wim deed het niet, gokte op het vastzetten en hopen dat ie er niet door zou komen maar dat leek me de keuze voor een langzame dood, mij te passief – maar ik was dan ook meer van de niet correcte actie. Toon zat ook al passief tegen een stelling aan te kijken, maar wel eentje waar je als tegenstander weinig mee kunt zonder hulp. Aan de uitslag te zien heeft Toon die niet geboden heeft. Heel goed, wederom, mij te passief. Nee dan de laatste twee borden, daar was de actie. Gerrit had een stelling met tegengestelde rochades waarbij de koning van de tegenstander zomaar onder voor zou kunnen komen (eerst even de g pion ondersteunen en dan de h pion naar voren). De tegenstander ging daarom maar wat afruilen, maar daarmee bleef er een veel makkelijkere en vast gewonnen positie over voor Gerrit. Ik neem aan dat hij wat los zand heeft geïncasseerd en daarna het punt. Renée had een stelling waarbij ze zomaar f4-f5-f6 kon spelen – vast een familietrekje, ooit beweerd iemand dat ik best een sterke schaker had kunnen worden als ze maar mij f-pion zoude vastlijmen. De tegenstander hield kennelijk ok van actie, offerde een pion voor het even buiten spel zetten van een toren en een batterij op de g-lijn. Nu zou Renée rustig de g-pion kunnen gaan verstreken op g2 of zoals nu lekker scherp op zoek naar problemen en hopelijk glorie g2-g4 (koning op h2) kunnen spelen, terwijl er toch twee torens en een loper op g4 gericht waren. De tegenstander voerde de druk nog op met een pion op h5 voor de viervoudige aanval op g4 – maar ach als die pion zou vallen, zou een veelbelovend eindspel overblijven met ieder een toren en een pionwinst voor Renée op a7. Niet onbegrijpelijk dat er toch wat angst voor alle dreigingen in sloop, wat naar ik later begreep de partij kostte. Maar wie weet klopt er niets van de observaties en bespiegelingen van een oud-schaker!


MSK 2 - De Amstel 5 4 - 4


MSK 2 heeft gisteren een mooi resultaat behaald tegen de koploper van de poule. Met 6 remise, 1x verlies en 1x winst wisten we gelijkspel te behalen. De partij van Henk Sander moest als laatste de doorslag geven (het stond 3,5 - 3,5). Gelukkig wist de tegenstander niet hoe hij het eindspel naar winst kon omzetten en werd het een remise met voor beide weinig tijd meer op de klok.

Renée


Amsterdam West 10 – MSK 2 4-4

Omdat ik mijn tegenstander in 13 zetten op de knieën had en daardoor de andere partijen goed kon volgen, aan mij de eer een verslagje te schrijven. Bij winst in 13 zetten verwacht je normaliter dat je het eerste punt scoort, maar nee, toen mijn tegenstander opgaf keken wij al tegen een 0-2 achterstand aan. Helaas had Wim Rakhorst zich ziek afgemeld en kon er op het laatste moment geen vervanger meer worden geregeld (n.o: 0-1) en Laurens speelde weer eens een van zijn alles of niets partijen in snelschaaktempo en deze keer werd het niets (0-2). Na mijn zege (1-2) gebeurde er lange tijd niets. Op de borden 6 t/m 8 hielden Lode, Renee en Henk S. hun stellingen lang in evenwicht. Bij Lode en Renee leverde dat ook inderdaad de verwachte remises op hoewel bij analyse bleek dat beide waarschijnlijk ergens wel de winst hebben gemist (2-3). Henk raakte op bord 8 helaas het spoor bijster in zijn remisestelling (2-4). Onze toppers moesten het dus weer gaan doen. Hildo had een zeer complexe stelling waarin elk stuk zo'n beetje instond. Opeens deed hij een torenzet waarbij hij de dame van de tegenstander leek te vangen. Zag ik dat goed? Een vette knipoog van Hildo bevestigde mijn vermoedens en hoewel en er nog wat werd tegengestribbeld kon het punt worden bijgeschreven (3-4). Alle druk nu op de schouders van Henk van H. Zijn behandeling van het eindspel was echter vlekkeloos. Zijn tegenstander moest zoveel tijd investeren in correct tegenspel dat tijdsoverschrijding onvermijdelijk leek. Voor het zover was wist Henk echter ook al een stuk te veroveren waarna hij gelijk de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Met 7 man uiteindelijk een keurige 4-4 uit het vuur gesleept en weer een plaatsje gestegen op de ranglijst.

Toon


Vrijdag 16 februari 2018 MSK 2 - Caissa 10


Onze tegenstanders waren zeer vroeg aanwezig. Een enkeling speelde vast in tegen Ravi en Nigel. Het was weer volle bak bij de jeugd, zo’n 12 kinderen. Nadat Lode de kinderen even na 20 uur naar huis stuurde, konden we onder leiding van Lode van start gaan.Helaas waren onze tegenstanders maar met zijn zessen. Hildo en Bert behaalde een punt, zonder te spelen. En al snel na de start won Laurens zijn partij, dus een 3 – 0 voorsprong. Op het eerste bord had Henk v. Houtrijve een complexe partij en won. Heb slechts alleen delen van de partij gezien tijdens de analyse van Marc. Op bord 5, 7 en 8 ging het goed deze avond. Af en toe keek ik eens naar de borden naast mij, Lode en Henk Sander. Het zag er goed uit. Zelf, aan bord 7, had ik een fijn paard welke meerdere vorkjes kon zetten als de tegenstander niet zou opletten. Hij lette echter goed op, maar kon niet voorkomen dat één van de losse pionnen promoveerde tot een dame. Henk, Lode en ik wonnen alle drie deze avond. Tot slot, als laatste moest Toon opgeven aan bord 2. Een koning tegen een koning en pion aan de zijkant was niet te stoppen. Resultaat MSK – Caissa 7 – 1.

Renée van Wagensveld


Donderdag 16 november 2017 TOG 2 - MSK 2


Het enige voordeel van een beschamend snelle verliespartij op bord 5 is dat je met alle andere partijen kunt meekijken. Toon Gieling (bord 3) maakte remise wat door beide spelers als een logisch gevolg van de stand op het bord werd beschouwd. Henk maakte op bord 8 ook knap remise in een moeilijk eindspel met een pion minder. Gerrit kwam op bord 6 in een 'van kwaad tot erger' situatie en gaf na enig tegengespartel op. 3-1 achter dus op dat moment. Marcel haalde op bord 2 met een aantal prachtige loperzetten het eerste punt voor ons binnen : 3-2. Op de resterende drie borden was de situatie als volgt : bord 1 Hildo met wit - licht voordeel. Op bord 4 Laurens met zwart gelijk, maar flink minder tijd. Op bord 7 Renee met wit - moeilijk eindspel, pion achter, wellicht remise. Als alles meezit, is een 4-4 stand nog mogelijk. Echter, Hildo komt niet door de verdediging en remise op bord 1 brengt de stand op 3,5 - 2,5. Renee slaat, ondanks een achterstand, diverse remise aanbiedingen af en knokt voor een vol punt. En Laurens bikkelt door, zelfs met een dame achterstand. Hij ontkomt niet aan een nederlaag, 4,5 - 2,5. Meteen daarna wordt de laatste partij remise gemaakt. 5-3 nederlaag.

Lode Broekman


Vrijdag 3 november 2017 MSK1 - Amstel 3 / MSK cup / interne competitie


Allerlei activiteiten vanavond op de schaakclub. MSK 1 tegen De Amstel 3 werd 3-5. Ontzettend spannend. Bijzondere partijen : Hans Hornstra speelde na een lange partij remise zonder dat er een stuk of pion van het bord verdween. Norman zwichtte na een stevige partij in tijdnood. Marc speelde een prima partij en koos voor een solide variant om de winst binnen te halen. Wim Rakhorst stond beter maar evengoed onder druk. Helaas kantelde de partij in een paar zetten. Andre, Dolf en Henk haalde allemaal een half punt, Ibrahim kwam een penning niet meer te boven. Renée van Wagensveld speelde voor de MSK cup tegen Bram Dolman en kon niet verrassen. Gerrit versloeg Jens in datzelfde toernooi. Ben Wijgers en Lode Broekman speelden geen beste partij waarin remise mogelijk was, uiteindelijk won Ben. Frank de Wit versloeg Chris, Toon versloeg onze dappere Nigel die als junior goed meespeelt bij de Senioren. Mooie speelronde

Lode Broekman


GP Almere 15 oktober 2017


Vandaag, op deze zonnige zondag, met Olivier en Nigel en 2 enthousiaste vaders naar de Grand Prix in Almere geweest. Na een wat chaotische start begon rond half 2 de 1e ronde. Nigel was ingedeeld in groep 5 (spelen met klok) en Olivier in groep 6 (spelen zonder klok). Al na een kleine 5 minuten had Olivier al zijn tegenstander mat gezet! Nigel had inmiddels zijn tegenstander in de tang met een mooi paardenvork van koning en dame. Hoe het daarna verliep heb ik niet gezien. Ouders en begeleiders mogen niet kijken bij de partijen... helaas.

De 2e en 3e ronde werden ook gewonnen door beide mannen. De 4e ronde werd ook gewonnen door Nigel.Hij berekende gelijk dat hij zeker met een beker naar huis zou gaan! Olivier verloor zijn 1e partij door een blunder, maar moest nog tegen iemand die nog niets had gewonnen, dus wist nu al te melden dat hij toch ook wel in de prijzen zou gaan vallen. En inderdaad, zowel Nigel als Olivier namen een beker mee naar huis (1e en 2e prijs binnen de eigen groep). Mooi resultaat zo, bij het eerste toernooi!

Renée van Wagensveld


Verslag MSK 2 - Caissa 11 d.d. 19.5.2017


Het beloofde een gezellige avond te worden. Het werd inderdaad een gezellige, drukke avond. Tjerk wilde graag weer tegen mij spelen. Frank wilde tegen Tjerk spelen om revanche te nemen na de partij op het Veteranentoernooi. Dus Marc deelde in en liet Tjerk de rest invullen.

Al snel, nadat we de klok hadden ingedrukt om te gaan spelen, gaf Chris zijn partij helaas al op. Hij was hetzelfde snelle tempo gaan spelen als zijn tegenstander, dat ging niet goed. Ik speelde aan bord 6. Het was een leuke pot. Ik moest opletten dat mijn toren niet gevangen werd door 2 lopers. Ook moest ik een pion goed dekken welke op rij 3 stond. Hij dreigde deze met zijn dame te pakken en kwam dan wel heel mooi staan. Hij zag over het hoofd dat mijn loper gedekt stond door mijn dame, waardoor mijn dame ook een mooie lijn had te pakken. Na het verschuiven van een pion, dekte ik de pion op rij 3 met mijn dame. Ik dreigde met mijn toren de andere loper van hem te pakken. Even later was het plan om een pion winst te pakken aan de zijlijn vlak voor zijn koning. Zover kwam het niet. Hij sloeg de pion op rij 3 met zijn dame welke gedekt werd door mijn dame. Ik nam zijn dame, tegenstander gaf gelijk op.

Henk Sander speelde zoals gebruikelijk weer een ongebruikelijke pot. Het was heel leuk om naar te kijken. En als we niet keken, dan kwam mijn tegenstander wel verslag doen van de zetten welke Henk en zijn tegenstander deden. Jammer dat we hier geen fotoreeks van hebben gemaakt! Henk heeft 2x de kans gekregen om de koning schaak te zetten en daarmee een dame te winnen. Henk deed deze zet, maar pakte niet de dame van zijn tegenstander. De dame nam hij pas een paar zetten later. Zijn tegenstander kon hem nog mat zetten (of misschien was het wel andersom), dat gebeurde niet. Na heel wat heen en weer geschuif en wat schaakjes van Henk, bood zijn tegenstander remise aan. Henk twijfelde nog, en zette zijn tegenstander gelijk mat!

Frank mocht weer tegen Tjerk spelen en hield dat lang vol. Het was een mooie pot. Jammer dat een toren en paard van Frank in de hoek bleven staan. Uiteindelijk verloor Frank weer van Tjerk. Lode komt na een stukoffer op zet 14 beter te staan, mist dan op zet 17 de beste voortzetting. Vervolgens wint hij de pion terug en kan op zet 23 de toren op h8 winnen middels schaak in het centrum. En kiest vervolgens voor schaak op de achterste lijn. Fout 1. Vervolgens op zet 24 fout 2. Dat kost hem zelfs zijn dame, die even later terug wordt gewonnen tegen een toren. In het eindspel wordt alsnog een overwinning veilig gesteld.

Het stond inmiddels 3 – 3. Toon bood remise aan. De stelling was ingewikkeld. Het is moeilijk te zien wat de kansen zijn. Het duurde nog even, maar even later werd de remise aangenomen. Alleen Henk van Houtrijve aan bord 1 was nog bezig. Zijn tegenstander had een dubbel pion en Henk had meer pionnen. Na een paard geofferd te hebben, speelde Henk mooi 2 pionnen naar voren. De tegenstander kon deze pionnen niet meer tegenhouden met zijn witte loper en een koning welke aan de andere kant van het bord stond. Uitslag 4,5 – 3, 5 voor MSK!


Verslag MSK 1 - Caïssa 7 d.d. 7.4.2017


Voor de wedstrijd werd bekend dat het eerste 8-tal van MSK veilig was daar Almere 5 verloren had. Zelfs bij een 0-8 nederlaag zou MSK zich handhaven gezien het onderlinge resultaat. De heren lieten het echter niet zover komen! Marc had op bord 6 vooruit gespeeld en had verloren. Norman op bord 3 had al verloren voordat het eerste bakkie koffie achter de kiezen was. Hij gaf een stuk weg. Op bord 8 had Hildo een stuk geofferd (of verloren?) op f7. Hij had geen compensatie en gaf rond 21.45 uur op. Op bord 7 kreeg Wim de Grand Prix aanval van het Siciliaans tegen zich. In het middenspel leek hij zeker niet minder te staan maar hij snoepte een vergiftigde pion zoals hij later zei. Ook André moest opgeven na een tijdlang een Slavische structuur te hebben verdedigd. Toon moest op het laatst invallen en speelde een keurige witte pot tegen een Caro-Kann op bord 4. Hij werd langzaam maar zeker in de verdrukking geduwd en verloor eveneens. Op bord 2 speelde Ibrahim tegen een soort van Konings-Indiër. Lange tijd bleven er zestien pionnen op het bord. De zwarte dame drong op een gegeven moment de witte stelling binnen en nadat Ibrahim verkeerd terugsloeg, verloor hij een stuk. Ook hij ging naar huis met een nul. Op bord 1 speelde Hans tegen een tegenstander met een rating van 1984 volgens de laatste lijst. Hans kon zich voorbereiden omdat hij ondergetekende had gevraagd of deze mij bekend was. In mijn database bleek dat ik in 2010 had verloren en dat toen 1. f4 werd gespeeld. Hans speelde het From's gambiet en kreeg prachtig spel. Wit werd eigenlijk gewoon weggespeeld. Nadat Hans een kwaliteit had gewonnen en remise aanbood, nam zijn tegenstander dit graag aan. Een partij om eens rustig te analyseren. Zo werd het dus 0,5 - 7,5 en dus lang geen 0 - 8.

Ben


ENPS 5 - MSK 2 24 maart 2017


Op het nippert konden wij toch met 8 man aantreden bij ENPS. Laurens, woensdag gevraagd of hij mee wilde spelen, vond het leuk om dat te proberen bij zijn oude club. Gerrit was onze andere invaller. Hij speelde vanavond aan bord 8. Binnen ongeveer een kwartier hoorde ik de tegenstander van Gerrit al opgeven. We stonden dus al snel een punt voor. Maar helaas, Laurens kwam iets later binnen en was ook als eerste weer weg. Hij verloor zijn partij vlak nadat Gerrit had gewonnen. Daarna verloren ik en Hildo onze partij. Ik had wel een hele tijd een pion meer, maar ja ook weer een heleboel losse pionnen verspreid over het bord waardoor ik daarna van het bord werd geveegd. Wie leert mij hoe ik mijn pionnen bij elkaar kan houden? Frank, aan de ene kant naast mij, hield goed vol. Ondanks de achterstand van 2 pionnen, stug doorspelen. Volgens sommige had hij remise kunnen houden, maar dat lukte helaas niet. Lode aan de andere kant, blufte (of meende hij het serieus?) dat hij de tegenstander met een paard en dame mat had gezet. De tegenstander dacht even na, en zette zijn koning in de hoek. Na wat heen en weer geschuif (het zou gedwongen remise kunnen zijn), ging het spel weer verder. Later in het spel leek het weer remise, geschuif bij pionnen. Nadat ik even niet gekeken had, stond Lode dik voor en won zijn partij. Henk had ondertussen ook gewonnen aan bord 1 met een dame en koning tegen een koning en pion. Het stond 3-3, alleen Frank en Toon waren nog aan het spelen. Toon had weer een complex spel zoals gebruikelijk. Er stonden nog veel stukken op het bord. Na een ruil van toren met paard in het voordeel van Toon, veroverde Toon nog een extra pion. De tegenstander gaf even later op. Daardoor eindigde de wedstrijd in een mooie 4-4.

Renée


MSK 2 - Amsterdam West 9 3 - 5 3 maart 2017


Toon, Hildo 1 punt
Frank, Henk v. Houtrijve 1/2 punt
Wim, Lode, Bram en Renée 0 punten

Na de drukte van de jeugdlessen mocht als eerste MSK 2 starten tegen Amsterdam West. Ik probeerde de tips van Gerard door te voeren. Dat ging aardig goed. Had behoorlijk wat ruimte. Maar aan het einde werd de druk toch te groot. De tegenstander viel aan op de zwakke plekken en ik moest opgeven. Ik hoorde dat Bram een stuk voor had kunnen komen te staan. De tegenstander was blij dat dat niet gebeurd was. Toen ik naar links keek naar de partij van Bram stond hij al iets achter qua stukken. Hildo speelde als enige een partij waarbij duidelijk was dat hij zou gaan winnen. Toon speelde weer een complex spel en speelde zijn tegenstander door de vlag heen. Ondanks deze 2 mooie winst partijen verloren we met 3 - 5.

Renée


Jeugdschaak vrijdag 3 maart


Deze week zijn we gegroeid van 6 naar 10 jeugdspelers. Gezellig ook een buurmeisje kwam spontaan mee om te schaken. Nadat er was geschoven met tafels voor de externe wedstrijden ging Ben van start met de les. Er werd goed geluisterd, iedereen probeerde de juiste oplossing te vinden. Daarna verplaatste we ons naar de andere ruimte en zette met zijn allen de borden op voor de externe wedstrijden. Er werden nog even wat partijtjes gespeeld. Helaas moesten we deze avond echt op tijd stoppen. Volgende week gaan we weer verder. Tot vrijdag 10 maart!

Renée


Onsterfelijke partij tussen Henk van Houtrijve en Marcel Teunenbroek 17 februari 2017


Een partij die in de historie van MSK wel eens de boeken in kan gaan als onsterfelijk. Marcel en Henk speelden zo goed als hun beste schaak en de stelling vanaf circa zet 40 trok ongeveer net zoveel omstanders als een concert van U2. Zwart stond gewonnen, wit stond gewonnen, het zou weleens remise kunnen worden. Toen stond wit weer gewonnen en na zet 64 dacht Marcel Henk mat te zetten. En toen vond Henk de enige zet.... Het had daarna remise moeten worden maar Marcel maakte de laatste fout. Fascinerend om het meegemaakt te hebben. De spelers kregen na de partij een welverdiend applaus. 1. e4 e6 2. d4 d5 3. e5 c5 4. Nf3 Nc6 5. Bb5 a6 6. Bxc6+ bxc6 7. Bd2 cxd4 8. Nxd4 c5 9. Nf3 Ne7 10. Nc3 Nc6 11. Bf4 Be7 12. Qe2 Rb8 13. b3 O-O 14. h4 h6 15. g4? Rb4-+ 16. Qd2 Nd4 17. Nxd4 Rxd4 18. Qe3 Qa5 19. O-O Bxh4 (19... Rxf4) 20. Rad1 Rxf4 21. Qxf4 Qxc3 22. Rd3 Qxc2 23. Rh3 Bg5 24. Qg3 Rd8 25. f4 Be7 26. g5 Qg6 27. Qh2 d4 28. Rg3 hxg5 29. f5 exf5 30. Rh3 f6 31. Re1 f4 32. Rh8+ Kf7 33. Rxd8 Bxd8 34. Qh8 Ba5?? (..Dd3-+) 35. Qxc8(=) Bxe1?? 36. e6+ +- Ke7 37. Qd7+ Kf8 38. e7+ Kg8 39. Qe6+ (39. beter is e8Q+, dit wint de zwarte loper) 39... Kh7 40. e8Q Qxe8 41. Qxe8 Bb4 42. Qa4 d3 43. Qd7 d2 44. Kf1 Kg6 45. Ke2 Kh5 46. Qxg7 f3+ 47. Kd1 f5 48. Qf7+ Kg4 49. Qc4+ Kg3 50. Qxa6 Kg2 51. Qc6 g4 52. Qd5 g3 53. Qxf5 f2 54. Qe4+ Kg1 55. Qe3 g2 56. Ke2 Kh1 57. Qh3+ Kg1 58. Qe3 Kh2?? (58... Kh1=) 59. Qf4+ -+18 Kh1 60. Qh4+ Kg1 61. Qxf2+ Kh1 62. Qh4+ Kg1 63. Qg3 Kh1 64. Kf2 d1=N+ !! (enige zet) 65. Ke2?? (65. Kf3= g1Q (65... g1N+ {Fritz geeft +- Is dit werkelijk zo ??}) 66. Qh3+=) 65... g1Q 66. Qxg1+ Kxg1 67. Kxd1 Kf2 68. Kc2 Ke3 69. Kb2 Kd3 70. a3 Be1 { en Henk maakte geen fouten.} 0-1

Ben Wijgers


Verslag Amsterdam West 10 - MSK 2 d.d. 9.2.17


foto1

Donderdag 9 februari waren wij alle 8 (Marc had Henk Sander en Jens als invallers geregeld) al om kwart voor 8 in Amsterdam West. Na een bakje koffie gingen wij naar de zaal. Ik was deze avond teamleider (voor het eerst, volgende keer mag Toon het weer doen). Er waren wat wensen bij een aantal spelers m.b.t. de borden en de speelkleur. Vandaar dat ik het teamleiderschap maar even had opgeëist. Toon protesteerde niet gelukkig. Tot verrassing van de heren hadden beide teams een teamleidster, heel leuk. Nadat we even gezocht hadden vonden we de juiste tafels en borden om aan te spelen. Henk Sander aan bord 8 was in de hoek gezet bij de deur apart. Hij speelde tegen Bart, en moest goed bij de les blijven, ook Bart zijn zetten doen op het grote bord, steeds melden wat hij zette en nog noteren. Dat was een pittige avond. Henk kwam zelfs bijna in tijdnood terwijl Bart nog bijna 10 minuten op de klok had. Uiteindelijk besloten de mannen tot remise, al stond Henk een toren voor. We hadden al verloren, stonden 4,5 punt tegen 2 punten achter, dus de wedstrijdleidster vond het goed.

Wim was al vrij vlot uitgespeeld tegen de teamleidster van de tegenpartij aan bord 2. Wat daar mis is gegaan weet ik niet. Daarna verloor Jens helaas aan bord 7. Hij speelde een zeer degelijke partij. Maar kon een mat zet, met pion en dame en zijn koning in de hoek, niet meer tegenhouden. Lode speelde weer stug door, op bord 5. Aan het einde bleven beide paarden en een reeks pionnen over. Al leek het dat Lode voor stond, het was niet makkelijk doordat de pionnen niet allen bij elkaar aan één kant stonden. De partij eindigde remise.

Tussen Jens en Lode speelde ik mijn partij tegen Michelle. Het was niet mijn beste partij. Gelukkig deed mijn tegenstander rustig aan, en pakte niet alle kansen (mijn fouten) die ze pakken kon. Ze kwam met 2 torens, dame en sterk paard stevig in de aanval. Na mijn blunder door het weggeven van een toren, heb ik opgegeven. Dat had geheel geen zin meer.Frank had ondertussen, als enige, aan bord 4 zijn partij gewonnen. Ik kan er niets over vertellen, misschien dat Wim dat kan. Een volle punt dat konden we goed gebruiken!

Henk van Houtrijve speelde een lange partij aan bord 1. Heb af en toe vluchtig gekeken, zag er toch redelijk uit. Maar helaas, terwijl ik naar de partij van Bart en Henk Sander zat te kijken, was deze partij helaas verloren en hadden we op dat moment als team verloren. Toon speelde als laatste nog door. Hij had 2 pionnen die op promoveren stonden helemaal aan de zijkant. De koning van de tegenstander stond echter op de juiste plek, ook in de hoek, en schoof heen er weer. Er restte niets anders dan een remise af te spreken.

We verloren de wedstrijd met 5,5 tegen 2,5 punt helaas

Renée van Wagensveld


Verslag MSK1-Oosten-Toren2 d.d. 3.2.17


MSK had twee invallers, t.w. Henk van Houtrijve en Hildo van den Berg. Hans Hornstra en Norman Tambach waren afwezig. De tegenstander van Henk bleek plotseling verhinderd maar men had snel een invaller geregeld. Na een Konings Indische opzet offerde deze plotseling een stuk voor twee pionnen en aanval op de zwarte koning. Of het correct was is niet geheel duidelijk maar om 22:10 lag de zwarte koning om. Ibrahim moest in het middenspel een kwal offeren om dameverlies te voorkomen. Hij kreeg hiervoor twee pionnen maar zijn stelling was een puinhoop. Zwart wikkelde goed af. Bas kwam een pion voor en leek lange tijd de beste kansen te hebben. Hij speelde misschien iets te passief waardoor zijn tegenstander tegenspel kreeg. Bas moest zelfs oppassen maar de vrede werd getekend toen aan beide kanten nog slechts een koning en een pion over bleef. De partij van Walter werd rustig opgezet. Wit had wel het loperpaar. In het middenspel kwam Walter een pion voor maar de witte stelling was dreigend. Er werd tot remise besloten omdat er niets meer op het spel stond maar misschien is Walter ontsnapt. Bij Dolf was het zo'n beetje na het eerste bakkie koffie al vrij remiseachtig. In een Paardeindspel werd rond 22:00 (eindelijk) tot remise besloten. Misschien wilden de heren elkaar geen kwaad doen. Tegenstander Gerard Driessen speelt ook bij MSK zijn potje mee op vrijdag en Dolf speelt op donderdag bij Oosten-Toren! De stelling bij Marc bleek veel gif te bevatten. Op het oog leek wit beter te staan maar Marc liet zien dat zwart op veel manieren tegenspel kon houden. Ook hier remise. In de Moskouvariant van het Slavisch haalde ook André de remise binnen. De partij van Hildo kwam langzaam op gang en bleef lang in evenwicht. Ook hier werd in de tijdnoodfase tot remise besloten. Wit stond toen een dubbelpion voor en had dreigingen tegen de zwarte koning. Misschien dat er meer in gezeten heeft. Zo eindigde de wedstrijd in een 3-5 nederlaag voor ons eerste.

Ben Wijgers


Verslag MSK 2 - Caissa 12 vrijdag 13 januari 2017 5,5 - 2,5


Het was een gezellig avond. Henk Sander en ik zette alles klaar voor de wedstrijd (Henk was bij toeval vroeg, dacht dat we met de jeugd starten vandaag, dat kwam dus goed uit). Even later kwamen de tegenstanders binnen die ons hielpen met het opzetten van de borden en het instellen van de klokken. Frank sprong gelijk na binnenkomst achter de bar en runde de bar in zijn eentje moeiteloos. Toon werd tot zijn verrassing gebombardeerd tot teamleider en moest tijdens de avond een paar keer ingrijpen.

Vol goede moed gingen wij van start (net als anders). Ik speelde aan bord 7 en kon weer leuk kijken op bord 8 (Henk Sander) en bord 6 (Bram). Het was een niet te best spel van mij deze avond. Als verdediging van een aanval viel ik maar een ander stuk van hem aan, waardoor er nog steeds een voordelige ruil voor mijn tegenstander was. Uiteindelijk verloor ik mijn partij en waren de pionnen, en de chaos aan mijn kant, niet meer te redden.Henk speelde rustig een goede partij. Na wat pogingen tot onreglementaire zetten en wat tijdnood, won Henk mooi zijn partij. Toon en Frank hadden ondertussen hun partij remise gespeeld. Daar heb ik helaas niets van gezien, te druk met mijn eigen partij. Henk van Houtrijve en Marcel wonnen hun partij. Ook daar heb ik niet gezien hoe de winst werd gepakt.Bram zijn tegenstander werkte mee. Bram kon promoveren en stond een dame voor. De tegenstander had 2 pionnen waarvan er eentje dreigde te promoveren. Ondanks dat Bram nog tijd genoeg had op de klok speelde hij te snel. Hij zette zijn tegenstander pat, waardoor wij 4,5 bemachtigde en de wedstrijd wonnen. Wim speelde als laatste rustig door. Hij stond voor en zijn tegenstander ging door zijn vlag. Zo wonnen wij voor het eerst dit seizoen met 5,5 tegen 2,5 punt.

Renée


Verslag MSK1-Almere5 d.d. 16.12.16


Wat mij opviel deze avond was het positionele spel van Bas. Vandaag geen Bas-opening of Bas-verdediging maar een opzet die deed denken aan Karpov of Kramnik. Helaas kon hij er niet doorkomen en werd er rond 22.15 tot remise besloten. Zowel wit als zwart hadden nog 8 pionnen! Als eerste klaar was André die rond 21.30 remise in de schoot geworpen kreeg. In een Ben-Oni structuur was zijn f4 misschien een beetje teveel van het goede. Zwart had controle over de partij maar bood opeens remise aan wat André aannam. Om 21.50 won Marc met zwart na een luttele 17 zetten. Wit verzwakte zijn witte velden dusdanig dat Marc eenvoudig kon binnenvallen. Ook Dolf overleefde de opening goed en won daar zijn tegenstander door zijn vlag ging. Ook hier bleven lang 8 pionnen op het bord. Henk had het zwaar. Hij stond op een gegeven moment 3 pionnen achter en heeft aan opgeven gedacht. Hij had nog een laatste truc en deze werkte. Hij kwam een kwal voor tegen wat pionnen en haalde nog een remise daar zijn tegenstander in tijdnood niet verder durfde. Waarschijnlijk stond Henk nog steeds verloren. MSK kwam daarmee op 4,5 punt en de match zat in de tas. Ibrahim ging wederom volop in de aanval en opeens had hij gewonnen zonder dat uw verslaggever dit goed en wel doorhad. Hij stond wel een stuk tegen, ik dacht, 2 pionnen voor. De topborden duurden het langst. Walter leek niet minder te staan maar moest opeens een stuk offeren. Later vernam ik dat dit wanhoop was. Wel had hij aanval op de witte koning. In tijdnood miste hij volgens omstanders wel de winst maar ging naar huis met een plusremise. Hans speelde ook een goede pot. Vooral het eindspel ging bijna perfect. Alles stond vastgeschoven op de koningsvleugel en op de damevleugel won hij een pion. Zijn tegenstander verdedigde zich taai en na afruil van wits zwartveldige loper werd het moeilijk daar al zwarts pionnen (een stuk of 5) op zwart stonden. Om 23.30 besloten ook zij tot remise. Wit kwam niet verder. Eindstand 5,5-2,5. Een broodnodige overwinning.

Ben Wijgers


Donderdag 8 december 2016 Espion 4 - MSK 2 uitslag 6 - 2


Wim Rakhorst 1 punt
Hildo vd Berg, Henk v. Houtrijve 1/2 punt
Lode Broekman, Toon Gieling, Henk Sander, Frank de Wit en Renee v. Wagensveld 0 punten


De Raadsheer 4 - MSK 2 uitslag 4,5 - 3,5


Vol goede moed vertrokken we naar Amsterdam. Al snel sloot Toon zich bij ons aan. Vlak daarna kwam Henk Sander binnen. Echter zonder Wim. Ze hadden afgesproken op het station bij de trap. Alleen Wim bovenaan en Henk beneden, dus troffen ze elkaar niet. Rond 8 uur waren we compleet. Henk van Houtrijve had zijn partij al vooruit gespeeld. Helaas deze keer zonder winst te pakken, dus we startte met een 1 – 0 achterstand.

Aan bord 8 naast mij speelde Henk Sander zoals gebruikelijk zijn schaak schuifspel en bood al aardig vlot remise aan. Nadat de tegenstander had overlegd met zijn teamgenoten, en Henk toch ook nog maar even te rade ging bij Toon, was de remise beklonken. Ook Bram aan bord 5 en Toon aan bord 4 waren vlot uitgespeeld. Bram ging niet helemaal goed. Toon maakte remise. Ik heb er helaas niets van gezien, was nog druk aan het schaken.

Ik speelde een mooie pot op bord 7. Al snel had mijn tegenstander een dubbelpion. Het ging aardig gelijk op, mijn schaakstukken stonden mooi verdeeld. Aan het einde van het spel waren er veel pionnen en een koning aan beide kanten. Op geven moment kon ik als ik wilde een pion voor komen te staan. Echter dan kon zijn koning te ver naar voren komen. Dan kon ik promotie niet meer tegenhouden. Dus ik sloeg de pion niet. De tegenstander schoof naar de zijkant om mijn pion te pakken, en ik naar het midden om zijn pion te pakken. Daardoor stond ik bij mijn pionnen en kon hij er niet meer bij komen. Met 1 winstpunt erbij stond het 3-2 achter.

Lode vocht ondertussen door aan bord 6. Al stond hij ondertussen wat stukken achter, hij speelde door. Uiteindelijk moest hij toch opgeven, zag hij geen kansen meer. Wim en Hildo waren nog volop aan het schaken. Terwijl wij klaar waren of bijna klaar, was Hildo nog bezig aan het middenspel. Wim sloot na een aantal ruilen van torens en pionnen remise af. Mogelijk zat er een winstkans in, maar misschien ook niet. Hildo ronde tot slot de avond af, door de toren van zijn tegenstander te slaan, waarna er werd opgegeven. Met een verlies van 4,5 tegen 3,5 gingen wij huiswaarts.

Renee van Wagensveld


In memoriam – Tom van Zon (1945 – 2016)


Afgelopen vrijdag 7 oktober is Tom van Zon overleden. In Tom verliezen wij één van onze trouwste leden. Iedere vrijdagavond was Tom in “De Rijver” te vinden voor een pot schaak tegen één van zijn clubgenoten. Ook geen externe competitieavond werd overgeslagen. Jarenlang heeft hij als bestuurslid de interne competitie geleid en het beleid van MSK mede vormgegeven.

Wij zullen hem missen. Zijn inzet voor de club, zijn kritische noot in de jaarvergaderingen, zijn aanwezigheid maar bovenal zijn persoon. Op de schaakavond op de dag van zijn overlijden hebben we Tom herdacht met 1 minuut stilte en hem via de woorden van onze voorzitter een “zachte landing” gewenst. Wij wensen zijn zoon Tim, ons oud clubgenoot, en andere familie en vrienden veel sterkte toe voor de komende tijd.

Hildo van den Berg


MSK cup finale vrijdag 16 september 2016


Na een lange strijd, tot diep in de nacht met slechts enkele minuten nog op de klok, is Ben Wijgers MSK cup kampioen geworden. De winnaar en de verliezer gingen naar huis met een fles wijn

foto1

foto2

foto3

foto4
Ledenvergadering 2 september 2016


We zijn dit seizoen weer gestart met de gebruikelijke ledenvergadering. Dit keer was er 2x koffie met gebak. Voor alle prijswinnaars seizoen 2015/2016 was er dit jaar naast de beker ook een mooie fles wijn. De ergenis m.b.t. de kapotte lampen en tafels werden weer uitvoerig besproken net zo als vorig jaar. Na de vergadering was het tijd voor een vluggertje en een biertje. Ook werd er geklust en getracht de lampen te repareren.

foto1

foto1

foto1


Start nieuwe seizoen 2016/2017 vrijdag 2 september

Het nieuwe schaak seizoen start op vrijdag 2 september om 20 uur in de Rijver met de jaarlijkse ledenvergadering. De vergaderstukken worden aan de leden gemaild kort voor de ledenvergadering.


MSK 2 - Caissa 11 vrijdag 13 mei 2016 6,5 - 1,5 punten

Al vroeg in de avond naar de Rijver gefietst en dat was maar goed ook. Ik kreeg gelijk de vraag voor de deur of ik wist waar de schaakclub was. De tegenstanders kwamen helaas maar met 7 man. Gelijk boden een stuk of 3 MSK-ers aan om dan maar weer naar huis te gaan. Tom van Zon had aan het 1e bord dus al gelijk een punt voor MSK te pakken en mocht naar huis. We hadden 3 invallers, Chris, Marcel en Laurens. Chris was ons geheime wapen. Hij speelde een prachtige partij. Hij stond al na enkele zetten een dame voor en hield vol! Ruim een uur later had Chris gewonnen. Na een omhelzing en 3 zoenen vertrok hij blij naar huis. Ook Marcel en Laurens speelde op winst. Ik speelde aan bord 5 en kwam door een foutje van de tegenstander al snel een pion voor te staan. Dat mocht niet baten. Door een zwakke pionnenstelling kon ik promotie niet meer tegenhouden. Hildo en Henk van Houtrijve speelde zoals gebruikelijk zeer degelijk een pittige partij. Het leek erop dat Hildo met een dame en loper zijn tegenstander vrij vlot mat kon zetten. Maar dit duurde toch een stuk langer maar hij won wel. Ook Toon die als laatste nog bezig was, had een mooie aanval met paard en dame. Ook daar leek het binnen enkele zetten afgelopen te zijn. Dit viel echter tegen. Door heen en weer schuiven van beide partijen en wat fouten van de tegenstander door tijdnood kon Toon remise houden. De gezellige avond werd afgesloten met 6,5 punten voor MSK en 1,5 voor Caissa.

Renée


Gerard Driessen geridderd 26 april 2016

Gerard Driessen is in zijn woonplaats Almere benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lees verder op website Oosten Toren


Verslag Amsterdam West 9 - MSK 2 d.d. 14.4.2016 uitslag 2,5 - 5,5

Gerrit, Wim, Lode en Renée 1 punt
Toon, Jens en Hildo 1/2 punt
Henk 0 punten

Het was heerlijk weer. Buiten op het plein bij Amsterdam West was het prima toeven in het zonnetje. Maar ja, we mochten aan de bak. Gelukkig vielen Jens en Gerrit in zodat we compleet waren. Ik was zo druk met mijn eigen partij op bord 8 (of maakte mij druk) dat ik alleen af en toe een blik op bord 7 heb geworpen waar Jens zat. En na afloop kon ik het laatste deel van de partij van Hildo bekijken. Jens speelde gedegen, stond zelfs voor zo te zien en sloot de partij af met een mooie remise. Hildo had een pittig eindspel. Moest de loper offeren doordat de tegenstander promoveerde met een pion. Ondanks de achterstand (en in tijdnood? kon het niet zien stond aan de andere kant te kijken) werd het knap remise. Ikzelf deed mijn best om alle adviezen van Hans (die ik voor, tijdens en na het veteranentoernooi had kregen) op te volgen. Hans stond nu deze avond niet met doordringende blik naar mijn partij te staren, dus de tegenstander werd nu niet afgeleid en schoot niet in de stress. Moest het op eigen kracht proberen. Gelukkig stonden een paar stukken niet gedekt van de tegenstander en kwam ik halverwege een paard en pion voor te staan. Maar ja dan kom je later in het spel en dat is niet mijn sterkste kant. Ik had nu ook ruim mijn tijd benut, en moest de laatste 2 minuten flink doorspelen. Ik zag niet alles meer. Ik haalde per ongeluk de verdediging van mijn vooruit geschoven pion weg en baalde even. De koning van de tegenstander greep deze gelijk. Ik denk dan maar even snel schaak zetten. En tot mijn verbazing kreeg ik felicitaties, ik had mijn tegenstander mat gezet met toren, paard en koning. We gingen tevreden naar huis na onze overwinning.

Renée


Verslag MSK1 – WSC1 d.d. 18.3.2016

Onze streekgenoot trad verzwakt aan, twee van hun eerste drie borden waren afwezig. Bij ons ontbraken Walter en Bas. Om 21.05 gingen op bord 3 reeds de eerste stukken de doos in. Na een Franse ruilvariant was de stelling zo symmetrisch dat Hans vroeg of hij remise mocht aanbieden. Dat mocht hij en toen zijn tegenstander na overleg akkoord kreeg om het aan te nemen rookte men de vredespijp. Een klein half uur later herhaalde men de zetten op bord 1, de tweede remise. Om 21.45, u raadt het al, wederom een remise. Op bord 8 haalde invaller Henk zijn halfje binnen. Om ongeveer 22.10 dacht André op bord 7 dat kan ik ook en wederom kon ik naar het grote bord lopen om een remise te noteren. Inmiddels stond op bord 2 bij Marc een soort Stonewall op het bord. Zwart kreeg op een zeker ogenblik een dubbele e-pion maar wit had nog niet gerokeerd. Marc kwam op gegeven moment goed in zijn spel en stond beter. Dolf op bord 4 stond en een pion achter en zwart had aanval. Op bord 6 had de andere invaller Willem een stelling naar zijn hand. Beetje aanval, beetje tactisch. Op bord 5 had Norman in een open stelling het loperpaar maar wit had een gevaarlijk springend paard op de koningsvleugel. Norman kwam een pion voor maar besloot om in lichte tijdnood ook maar een halfje te pakken. Intussen had Dolf de aanval overleefd, stond een stuk voor maar zwart had nog zo’n 5 pionnen over en Dolf maar één. Er werd, u mag niet meer raden, tot remise besloten. Willem stond inmiddels een kwaliteit voor en won uiteindelijk. Marc was toen als enige bezig en wikkelde af naar een gewonnen eindspel wat hij ook won ondanks zijn tijdnood. Zo werd het 5-3 in ons voordeel. Gefeliciteerd mannen!

Ben


Verslag Amsterdam West 4 – MSK 1 d.d. 25.2.16

We traden compleet aan afgelopen donderdag. Hans had eigenlijk cursus maar zijn invaller Tom werd ziek. Hans had duidelijk meer zin in schaken dan in zijn cursus en was er dus gewoon bij. Op bord 3 speelde hij de Lf4 variant van de Grünfeld. Hij snoepte de gambietpion op c7 er af en kwam onder druk door zijn ontwikkelingsachterstand. Om 21.30 u. was het opeens remise daar zwart niet zag hoe verder te komen en nog steeds die pion achter stond. Op dat moment bood Dolf ook remise aan wat zijn tegenstander afwees. Zwart was de opening goed doorgekomen en leek solide. Even later stond Dolf een stuk voor tegen 3 pionnen maar door wat gehaast te spelen verloor hij. Ruud speelde een ouderwets goede partij en lijkt zijn vorm een beetje terug te krijgen. Heel rustig en met wat hulp van zijn tegenstander in tijdnood schoof hij de partij naar winst. Sterke pot Ruud ! Op bord 1 leek Walter al snel beter te staan en kwam een kwaliteit en pion voor. Uit zou je zeggen. Maar Walter leek op een gegeven moment erg gedrongen te staan maar het was gezichtsbedrog want Walter won en staat nog steeds op 100%! Op bord 5 speelde André een voorzichtige Konings-Indische partij. Wit leek beter te staan totdat zwart lastig gaat doen met zijn paard en een toren op de open a-lijn. André verliest een pion, later nog een en verliest. Op bord 6 speelt Bas een Slavische partij en behoudt lang zijn pion op c4. Heeft wit genoeg compensatie? Rond 22.00 uur staat Bas erg passief met een onveilige koning. Hij kan geen stand houden en verliest. Op bord 7 speelt Norman wederom een solide partij. Wit heeft spel tegen de achtergebleven zwarte pion op c6 maar heeft zelf een zwakke pion op b4. Lange tijd lijkt er weinig te gebeuren. Dan opeens gaat de a-lijn open en dendert zwart binnen. Wits stukken staan elkaar in de weg en mede door wat penningen verliest Norman. En op bord 8 speelt Marc een Caro-Kann ruilvariant. Er lijkt weinig aan de hand, op een gegeven moment is de vraag of zwart niet iets beter staat gezien de half open c-lijn. Maar Marc’s tegenstander heeft de hoogste rating van Amsterdam West en krijgt toch het beste spel. Marc houdt het lang vol in tijdnood maar moet toch het onderspit delven. We verliezen aldus met 5,5 – 2,5. Conclusie: opening over het algemeen in orde. Het middenspel moet nog verbeteren. Veel schaken en ervaring opdoen mannen!

Ben


Verslag MSK1-Almere6 d.d. 12.2.2016

Almere kwam met slechts 7 man en daardoor hoefde invaller Tom van Zon niet in te vallen. We hadden hem op papier ingedeeld tegen het lege bord 2 van Almere. We begonnen aldus met een 1-0 voorsprong. Op bord speelde de tegenstander van Ruud een rustig systeem. In het middenspel kwam er pas wat spanning in en na veel afruil ontstond een toren-loper eindspel met een pluspion, hoewel een dubbele, voor wit. Niet veel later staat Ruud 2 pionnen achter en moet men het ergste vrezen. Echter Ruud recht zijn rug en houdt dit remise. Op bord 3 Walter die wederom een gedegen partij speelt en licht voordeel krijgt. Om 22.15 biedt zijn tegenstander remise aan wat Walter terecht afwijst omdat de witspeler mat gaat. Op bord 4 krijgt Hans een voor hem vreemde variant van het Boedapester gambiet tegen zich. Hans blijft bijna de gehele partij deze pion voor maar ergens geeft hij deze per ongeluk (?) terug. Echter, hij staat zo goed dat winst onvermijdelijk is. Op bord 5 krijgt André al op zet 4 een pion cadeau. In het middenspel staat hij een stuk achter tegen eerst 3 pionnen, later 4 pionnen. Op een gegeven moment is de materiaalverhouding zo raar dat ik benieuwd ben wat de computer er van zou zeggen. Ik denk dat André wel ergens gewonnen heeft gestaan maar remise is de uitslag. Op bord 6 speelt Dolf de Spaanse ruilvariant. Er komt snel een eindspel op het bord met een pluspion voor Dolf. Later zijn het twee pionnen en om 22.30 geeft zijn tegenstander op. Op bord 7 speelt invaller Wim een ongelukkige partij waar hij tot twee keer toe een winnende voortzetting mist. De partij is gelukkig zelfs in tijdnood niet te verliezen en men komt remise overeen. Op bord 8 speelt Marc een klassieke Catalaan en wurgt zijn tegenstander beetje bij beetje. Na de bekende breekzet d5 is het snel bekeken. Al met al een ruime overwinning zonder verliespartij aan onze kant. Tom en Wim, bedankt voor het invallen.

Ben


overzicht

MSK 2 - Chaturanga 2

Gisteren hebben we gespeeld tegen schaakclub Chaturanga. Ik weet nu via Hans waar de naam voor staat, een voorloper van het schaakspel, een spel uit de 6e eeuw in India. Dus dat beloofde wat te worden die avond.Al heel snel, voor mijn gevoel al na 5 minuten, zette Bram zijn tegenstander mat. De tegenstander was zo druk met zijn eigen spel dat hij even niet door had dat Bram hem mat kon zetten. Dat gaf goede hoop, als we al zo snel 1 punt voor kwamen te staan. Ik stond ondertussen al een pion voor. Vervolgens verloor Henk Sander al vrij vlot daarna naast mij aan bord 7. Het stond weer gelijk. Ik ging ondertussen lekker. Nadat ik een pion had geslagen met de dame schuin voor de toren. Moest ik oppassen dat de dame zo voor aan niet klem kwam te staan. Ik speelde verder met de dame vrij ver naar voren. De paarden kwamen daarbij mee. Eén keer moest ik opletten, mijn tegenstander deed een poging om mij mat te zetten met loper en toren. Gelukkig zag ik op tijd dat ik een dubbele aanval kon doen op loper en koning. Daarmee won ik de loper en was de dreiging weg. Daarna verloor mijn tegenstander nog een aantal stukken en toen hij bijna mat stond met een dame en 2 paarden gaf hij op. Henk van Houtrijve was al vrij vroeg in een pionnen eindspel gekomen. De tegenstander had nog één pion aan de zijlijn en koning en hij slechts een koning. Door slim spel van Henk, zette Henk zijn tegenstander pat in de hoek. Toon had zoals gebruikelijk weer een ingewikkeld spel. Hij moest helaas opgeven. Even later sloot Hildo na een mooi spel de pot met een remise af. De stand was 3 -3. De partijen van Frank en Lode zouden de doorslag moeten geven. Frank had al 3 offers gegeven. Dat was wat veel. Zijn tegenstander viel aan met een dubbele aanval op toren en koning. De toren was helaas niet gedekt. Frank gaf op. Nu kon alleen Lode nog voor ons de wedstrijd redden. Het was zeer spannend. Het werd nog een hele lange strijd. De druk was groot, heel MSK en Chaturanga stonden er met de neus boven op. De tegenstander kwam nog gevaarlijk naar voren met 2 torens. Lode moest zijn paard van ver naar de goede kant opschuiven. De tegenstander ruilde zijn dame in voor een toren. Lode stond dik voor en speelde voorzichtig zorgvuldig verder. En ten slotte gaf de tegenstander op. De aanval met toren, dame en pion was niet te stoppen. Het werd 4 -4!

Renée


Bekerwedstrijd Caïssa – MSK

Met Tata uitblinkers Ben en Walter op de eerste twee borden kon deze viertal wedstrijd tegen Caïssa bijna niet misgaan. Weliswaar mocht Ben tegen Tigran – altijd leuk – Spaan, maar verder ontbraken er ook een paar toppers aan hun kant. OK, ze hadden wel meer rating dan wij, maar als de twee top borden een halfje zouden morsen dan zouden de staart borden dat toch wel goed maken. In een competitie van bescheidenheid had eerst Ruud wegens gebrek aan routine bedankt voor het vierde bord – ook al stelde ik hem nog ‘gerust’ dat ik nog nauwelijks weet hoe het bord moet liggen en stelde daarna Hans gemotiveerd zijn plek ter beschikking, onder het mom dat dat vast ook wel een punt zou schelen. Ook hier konden mijn tegenwerpingen (“Norman kan toch ook winnen? Of anders maakt Dolf wel remise!”) niet helpen. O ja, de wedstrijd die nergens om ging, het was immers schier ondenkbaar dat we van Caïssa zouden verliezen, een weliswaar best respectabele club maar met een traditie om over kleine clubjes te struikelen in de eerste bekerronde. Ben speelde met wit tegen Tigran – altijd lastig - Spaan een Stauntongambiet, als je zou weten dat ze allemaal f5 tegen je spelen zou je er haast d4 voor gaan openen. Tigran wilde echter niet onderdoen voor het pionoffer en gooide er maar eens een stuk tegenaan, in wat de computer naar ik inschat dankbaar zou accepteren. En Ben ook. Walter was op bord twee probleemloos uit de opening bezig met een hem typerende langzame crescendo partij. Norman was het gelijk van Ruud en Hans aan het bewijzen en hoewel het geplande breekzetje er niet van kwam, sloeg hij tijdig toe toen er een pion viel te verschalken. In de analysekamer werd hard gediscussieerd of de tegenstander door de voorlopig buitenspel staande loper van Norman daar enige compensatie voor had. En tenslotte zat ik zelf achter het bord, best leuk na elf maanden, helaas wel na de eerste zet (Pirc) uit de spaarzame voorbereiding en dan maar de tegenstander ook op onbekend terrein bestrijden met een oud driekwart vergeten eigen huiskamerbrouwsel. Het ging ronduit voorspoedig! OK, Ben werd door Tigran – wint best wel vaak – Spaan toch te pakken genomen, maar ach Walter en Norman stonden beiden materiaal voor en mijn door wat roest beetje voorzichtige aanpak zou de partij in remise laten eindigen en met zo’n schlemielige 2 ½ - 1 ½ beker je ook gewoon verder. Ware het niet dat ik op het eind ook maar wat sneller ging spelen – die 15 seconden er bij per zet had ik nog geen ervaring mee – en pardoes een eindspel beslissend torenoffer kreeg. Tja, dan maakt het ook weinig meer uit wat er verder gebeurt, zal Norman gedacht hebben, maar Walter niet, die onder hoogspanning zoveel mogelijk van de tegenstander van het bord sloeg, of anders in ieder geval omgooide. Maar het ging wel fraai mat – opgelet nu – en daar gaat het uiteindelijk om. 3-1 voor Caïssa en in het besef dat als ze van ons winnen, de kans op de beker groot is, was het nog lang onrustig in huize Lydia.

Tom


MSK 2 - Amsterdam West 8 5 februari 2016 1,5 - 6 ,5

Gisteren trof MSK 2 Amsterdam West 8. Onderweg naar de Rijver doe ik nog wat boodschappen en neem een pak speculaas mee (met de gedachte dat gaat wel op straks). Bij aankomst in de Rijver is Ben gelukkig al druk bezig met tafels sjouwen samen met de spelers van Amsterdam West. De koffie is al gezet (daar schijnen de mannen van Amsterdam West voor te komen). Samen met Frank schenk ik even later de koffie in (een sterke bak koffie, echte mannen koffie, zoals Gijs hem altijd zette). Even later deelt Dolf de borden in en we kunnen van start (zelfs al even voor 8 uur). Ik mag aan bord 7 spelen. Eerst lijkt het erop dat we gelijk op gaan. Maar al snel heb ik een dubbel pion. Daarna gaat het steeds slechter, De dubbele aanval is niet te houden. Er kan schaak worden gezet met een loper en er kan een dame worden aangevallen. Of er kan met een loper een koning en een toren worden aangevallen. Ik geef op. Amsterdam West 8 is duidelijk veel te sterk voor ons. Alleen Bram op bord 6 staat op winst. Hij doet wat mijn tegenstander bij mij doet. Hij heeft een prachtige aanval opgebouwd. Helaas maakt hij een blunder op het eind en verliest een stuk. Ook deze partij verliezen we. De enige punten die we binnen halen zijn 3 remises van Tom, Toon en Lode. De wedstrijd eindigt in 1,5 - 6,5 voor Amsterdam West.


12 januari 2016 Pegasus 3 - MSK 2 3 - 5

Exact op tijd arriveer ik op het afgesproken ophaalpunt. Tom is vroeg deze keer, ik hoef niet in de regen te wachten. Met zijn vijven vertrekken we richting Amstelveen waar we naar het clubgebouw moeten zoeken. Na een telefoontje naar Hildo blijkt dat ze verhuisd zijn naar een pand even verder op in de straat. We komen in een gezellige ruimte waar verse koffie genuttigd kan worden en met afstreepbriefjes wordt gewerkt. Nadat alle klokken zijn ingesteld kunnen we beginnen. Alleen Wim moet nog even wachten op zijn tegenstander. Ik mag deze keer aan bord 7 spelen en zit tussen de invallers Henk Sander en Gerrit. Helaas ik start niet echt goed en kom klem te staan in de opening en kan niet echt lekker weg komen. Na een achterstand van 3 a 4 pionnen kan ik nog wel een kleine aanval doen met paard, vooruit geschoven pion, toren en dame. Maar daarna is het toch wel echt afgelopen en verlies ik ook nog een paard. Aan het 1e bord heeft Henk van Houtrijve inmiddels al remise aangeboden en is al weg. Gelukkig doet zijn tegenstander enthousiast verslag aan mij. In het middenspel heeft de tegenstander wat foutjes gemaakt. Henk staat een pion voor. Toen Henk remise aanbood zag zijn tegenstander niet echt mogelijkheden en was blij met remise. Aan het 2e bord speelt Wim een mooie pot nadat er een invaller is geregeld. Wim zet schaak met een paard en kan bij de volgende zet weer schaak geven met een dame of een loper (dat laatste doet hij). Wim zet zijn tegenstander uiteindelijk klem. Ondertussen komen clubleden van Pegasus regelmatig langs met toastjes en andere borrelhapjes. Gezellig spelen dus. Aan het 4e bord speelt Hildo een gedegen pot schaak. Zijn tegenstander meldt later aan een teamgenoot dat Hildo een sterke tegenstander is. Hildo wint heel mooi met een dubbele aanval. Door een mat dreiging m.b.v. dame en loper en ondertussen de toren aanvallen leidt tot de winst. De tegenstander verdedigt vliegensvlug de mat dreiging door een pion naar voren te schuiven. Waarna Hildo een toren kan grijpen en de tegenstander opgeeft. Bram speelt aan het 5e bord. Daar ben ik helaas geen getuige geweest van de winst. Bram komt blij melden dat door het naar voren schuiven van 2 vrij pionnen de winst kan worden gepakt. Onze invallers Henk Sander (aan het 8e bord) en Gerrit (aan het 6e bord) houden lang vol. Bij Gerrit staat tot het einde van het spel alle pionnen nog op het bord. Gerrit biedt remise aan. Hij en zijn tegenstander zien geen mogelijkheid om te winnen. Henk speelt een leuke pot. Totdat hij helaas zijn dame schuin voor de pion van de tegenstander plaatst, vervolgens de dame loslaat, weer vast pakt en daarna verzet. Dat leidt tot protest bij de tegenstander. Henk geeft op. Aan het 3e bord strijdt Tom van Zon. Het staat ondertussen 4-3 voor ons. Ik zie er niet meer dan een remise in. En even later biedt Tom inderdaad remise aan. Zijn tegenstander vindt echter dat hij het aanbod niet kan aannemen omdat ze een punt achter staan. Nou ja oké dan spelen we nog even door. En wonder boven wonder, door de toren ingeklemd aan de zijkant van het bord te zetten met hulp van wat pionnen en de vluchtroute afgedekt staat zijn tegenstander even later zelfs mat! Met een overwinning van 3 - 5 gaan wij blij naar huis!

Renée van Wagensveld


Simultaan tegen leerlingen van de Oranje Nassau School

Vrijdag 8 januari heeft MSK 5 leerlingen van de Oranje Nassau School op bezoek gehad. Ben Wijgers gaf een simultaan aan de jongens Yuri, Boet, Des, Nigel en debutant Wouter. Halverwege de partijen druppelden de MSK leden binnen. Zij gaven de jongens graag advies. Ook de "meneer van de toernooien" gaf graag advies (want lesgeven vindt hij leuk). Yuri hield het lang vol. Wout, Des en Nigel knokten maar moesten ook hun meerdere erkennen in Ben. Alleen Boet wist een remise af te dwingen, heel knap!


Ook actief op

© 2015 Muider Schaak Kring links