Finale SGA Schoolschaakkampioenschap

Op zondag 14 april werd de finale van het SGA basisscholen schaakkampioenschap gespeeld, in de Batjanzaal. Zestien teams spelen voor 7 kwalificatieplaatsen die recht geven op deelname aan het Nederlands kampioenschap, later dit jaar. Vanuit MSK speelden 6 jeugdleden mee en waren Lode en Jarno betrokken bij de begeleiding van schoolteams (plus een klein beetje bij de organisatie). Elisa speelde met haar school Flierefluiter (uit Almere) weer een prima toernooi. In de eindstand kwamen zij op een gedeelde 3e plaats, op basis van de gebruikelijke berekeningen misten zij het podium net en kwamen ze op een 4e plaats.

Team Jozefschool trad aan met Viggo, Jonaël, Max, Rocco en Mo. In de 1e ronde werd een goede start gemaakt, een 4-0 overwinning op Steigereiland.  In de 2e ronde stond De Ontdekking als tegenstander op het programma, waar in de laatste ronde van de halve finale met 1,5-2,5 van was verloren. Nu, in een iets sterkere opstelling, werd een 2-2 uitslag behaald. Een ronde later was AICS de tegenstander. Een team wat zich overtuigend had geplaatst bij de Zukertort voorronde, maar vorige week bij de halve finale iets minder presteerde. Nu komt er een moeizame 2-2 op het scorebord. Een korte, duidelijke peptalk is nodig om iedereen op alle borden wakker te schudden. Tegen Oscar Carre is het effect te merken: 4-0 winst. In de 5e ronde komen we de Flierefluiter tegen. Op bord 2 verliest Jonaël van clubgenoot Elisa en staan we 0-1 achter. Op alle andere borden staan we gelijk of slechter. Toch komt er een miraculeuze 3-1 overwinning op het scorebord, door erg goed eindspel. Vooral Max tovert een wonderlijke overwinning op het bord. Niet opgeven, doorspelen ondanks een verloren stelling met slechts 1 kans op zelf mat geven en dan inderdaad die kans pakken. Tegen de Triangel is er van alles mogelijk. Bij winst is het kampioenschap haalbaar, bij een gelijkspel is kwalificatie voor het NK zeker en bij verlies moet er in de laatste ronde punten gepakt worden. Viggo verliest op 1 van Alex, Jonaël wint op 2, Rocco verliest op 4 en wederom is het Max op 3 die in een moeilijk eindspel volhoudt en een knappe overwinning boekt, waardoor een 2-2 gelijkspel het resultaat is (het enige puntverlies van Triangel). In de laatste ronde lijkt het tegen ASVO wederom op een 2-2 af te stevenen na snelle overwinningen van Viggo en Jonaël. Mo draait een mindere stelling om in winst. Max verspeelt eerst een betere stelling om in verloren positie te komen. Alleen is zijn tegenstander niet in staat de verdediging van Max te doorbreken en doet hij, tot twee keer toe, een illegale zet. De scheidsrechter grijpt in en verklaart de wedstrijd gewonnen voor Max, 4-0, enigszins geflatteerd maar niet onverdiend.

Hierdoor eindigt de Jozefschool als 2e in de eindstand en mag er een beker mee naar school. Op 1 juni is de volgende ronde in het schoolschaakavontuur: de halve finale van het NK, in Kruiningen (Zeeland) of Arnhem. Dan strijden 32 ploegen om 12 plaatsen voor de finale op 8 juni in Arnhem.

Verslag SGA verslag VAS

Individuele scores:

  1. Viggo 6 uit 7 (bord 1)
  2. Jonaël 6 uit 7 (bord 2)
  3. Max 4 uit 6 (bord 3)
  4. Mo 3 uit 4 (bord 4)
  5. Rocco 2 uit 4 (bord 3 en 4)

Eindstand: