Ibrahim – snelschaakkampioen 2024

Afgelopen vrijdag werd het MSK kampioenschap Snelschaken gehouden. Met 14 deelnemers was er een prima opkomst. Mooi dat enerzijds de regerend kampioen Henri aanwezig was, maar ook dat jeugd- en jonge Senioren als Taeke, Olivier en Manuel op de deelnemerslijst stonden. Ook spelers die vooral korte speeltempo’s prefereren zoals Hans Hornstra waren present. Vanwege het aantal werd ervoor gekozen om iedereen een keer tegen elkaar te laten spelen in een Round Robin. Na drie ronden stonden Bob en Ibrahim op kop met een 100% score, Marc en Hans volgden op een half punt vanwege hun onderlinge remise. Na 6 ronden hadden Ibrahim en Bob nog steeds een 100% score en stond Lode met 5 uit 6 verrassend op de 3e plaats.

In ronde 7 moest Ibrahim voor het eerst een remise toestaan, tegen jeugdspeler Taeke. In diezelfde ronde verloor Bob van Marc en miste Lode de kans op de toppositie door van Renée te verliezen. Marc kroop door deze resultaten naar de 3e plek, Ibrahim had nu een half punt voorsprong op Bob. In ronde 8 verloor Bob wederom, dit keer van Henri, terwijl Marc en Ibrahim wel wonnen. Nu was de voorsprong van Ibrahim op zijn achtervolgers (Marc, Bob, Hans en Lode) ineens 1,5 punt: 7,5 versus 6,0. In ronde 9 speelden alle achtervolgers tegen elkaar: Bob won van Hans en Marc won van Lode, Ibrahim ging gestaag verder met winnen, dit keer tegen Olivier.

In ronde 10 knokte Bob voor zijn laatste kans. Hij wist Ibrahim de eerste nederlaag toe te brengen en zo zijn achterstand te verkleinen tot een half punt (8,5 versus 8,0). Ook Marc stond inmiddels op 8,0 punten. Met nog 3 ronden was er van alles mogelijk. Bob en Ibrahim wonnen alle resterende partijen, Marc verloor nog een keer van Renée in ronde 12 waardoor de 1e 3 plaatsen duidelijk waren: 1. Ibrahim, 2. Bob 3. Marc.

Henri werd knap 4e, op een half punt van Marc en ruim voor Lode (9,5 versus 8,0). Die verloor 5 partijen: van de top 4 plus van reuzendoder Renée, die 3x won (waarvan 2x tegen een top 5 speler) plus 2 remises behaalde. Hans begon sterk met 6 uit 8 maar haalde daarna 1,5 uit 5, wat hem 7,5 punt opleverde en een 6e plaats. Hein scoorde met 7 punten net boven de 50%, stond in de top 5 na 10 ronden met 6,5 punt maar haalde slechts 1 remise in de 3 laatste ronden. Olivier moest in het begin wennen aan het bord (als fanatieke online schaker) en kwam moeilijk op gang. Beste prestatie was een knappe remise tegen Marc en mede door overwinningen op de andere jeugd werd uiteindelijk 50% gescoord, 8e plaats. Ook Bert scoorde 50% maar net iets lager in SB punten zodat hij 9e werd achter Olivier met evenveel punten (6,5). Jeugdkampioen van vorig seizoen Taeke deed het niet onverdienstelijk in dit sterkere veld. Remise tegen Ibrahim in een betere stelling, wint op Toon en Henk, remises tegen Hein en Renée. Manuel speelde prima partijen maar maakte her en der een foute keuze. Drie winstpartijen leveren een 12e plaats op. Zowel Toon als Henk hadden regelmatig tijdnood. Dat heeft Henk als in een gewone partij, laat staan met 5 minuten op de klok. Toon won het onderlinge duel en ook van Renée, Henk eindigde helaas zoals hij begon.

Een geslaagde avond, prima sfeer, leuke partijen. Eindstand: