Verslag MSK 2 – Caissa 11

Het beloofde een gezellige avond te worden. Het werd inderdaad een gezellige, drukke avond. Tjerk wilde graag weer tegen mij spelen. Frank wilde tegen Tjerk spelen om revanche te nemen na de partij op het Veteranentoernooi. Dus Marc deelde in en liet Tjerk de rest invullen.

Al snel, nadat we de klok hadden ingedrukt om te gaan spelen, gaf Chris zijn partij helaas al op. Hij was hetzelfde snelle tempo gaan spelen als zijn tegenstander, dat ging niet goed. Ik speelde aan bord 6. Het was een leuke pot. Ik moest opletten dat mijn toren niet gevangen werd door 2 lopers. Ook moest ik een pion goed dekken welke op rij 3 stond. Hij dreigde deze met zijn dame te pakken en kwam dan wel heel mooi staan. Hij zag over het hoofd dat mijn loper gedekt stond door mijn dame, waardoor mijn dame ook een mooie lijn had te pakken. Na het verschuiven van een pion, dekte ik de pion op rij 3 met mijn dame. Ik dreigde met mijn toren de andere loper van hem te pakken. Even later was het plan om een pion winst te pakken aan de zijlijn vlak voor zijn koning. Zover kwam het niet. Hij sloeg de pion op rij 3 met zijn dame welke gedekt werd door mijn dame. Ik nam zijn dame, tegenstander gaf gelijk op.

Henk Sander speelde zoals gebruikelijk weer een ongebruikelijke pot. Het was heel leuk om naar te kijken. En als we niet keken, dan kwam mijn tegenstander wel verslag doen van de zetten welke Henk en zijn tegenstander deden. Jammer dat we hier geen fotoreeks van hebben gemaakt! Henk heeft 2x de kans gekregen om de koning schaak te zetten en daarmee een dame te winnen. Henk deed deze zet, maar pakte niet de dame van zijn tegenstander. De dame nam hij pas een paar zetten later. Zijn tegenstander kon hem nog mat zetten (of misschien was het wel andersom), dat gebeurde niet. Na heel wat heen en weer geschuif en wat schaakjes van Henk, bood zijn tegenstander remise aan. Henk twijfelde nog, en zette zijn tegenstander gelijk mat!

Frank mocht weer tegen Tjerk spelen en hield dat lang vol. Het was een mooie pot. Jammer dat een toren en paard van Frank in de hoek bleven staan. Uiteindelijk verloor Frank weer van Tjerk. Lode komt na een stukoffer op zet 14 beter te staan, mist dan op zet 17 de beste voortzetting. Vervolgens wint hij de pion terug en kan op zet 23 de toren op h8 winnen middels schaak in het centrum. En kiest vervolgens voor schaak op de achterste lijn. Fout 1. Vervolgens op zet 24 fout 2. Dat kost hem zelfs zijn dame, die even later terug wordt gewonnen tegen een toren. In het eindspel wordt alsnog een overwinning veilig gesteld.
Het stond inmiddels 3 – 3. Toon bood remise aan. De stelling was ingewikkeld. Het is moeilijk te zien wat de kansen zijn. Het duurde nog even, maar even later werd de remise aangenomen. Alleen Henk van Houtrijve aan bord 1 was nog bezig. Zijn tegenstander had een dubbel pion en Henk had meer pionnen. Na een paard geofferd te hebben, speelde Henk mooi 2 pionnen naar voren. De tegenstander kon deze pionnen niet meer tegenhouden met zijn witte loper en een koning welke aan de andere kant van het bord stond. Uitslag 4,5 – 3, 5 voor MSK!

d.d. 19.5.2017