Halve finale Schoolschaken

Na een succesvolle zaterdagmiddag in Almere speelden Jozefschool 1 en Meerstroom 1 op zondag 26 maart de regionale (Groot Amsterdam) halve finale van het Schoolschaaktoernooi. Veertig teams hebben zich gekwalificeerd. Scholen uit alle Amsterdamse stadsdelen plus Almere, Amstelveen, Abcoude, Muiden en Muiderberg waren vertegenwoordigd. Inzet: een plaats in de regionale finale (voor 8 teams) waar 4 plaatsen voor het NK Schoolschaken te verdienen zijn voor deze regio. Iets wat ons vorig schooljaar lukte met de Oranje Nassauschool. Het viertal van de Jozefschool (Jonaël, Max, Rocco en Mohamad, allen groep 6) debuteert op dit niveau maar speelde vorig seizoen al wel het NK Schoolschaak voor klassen 3,4 & 5. In het team van Meerstroom: drie spelers met (enige) NK ervaring – Taeke, Wolter en Marius. Invaller Bjorn (een van de betere spelers uit Meerstroom 2) verving Bodhi (en deed dat uitstekend). Maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Jozefschool start voortvarend: 1e ronde 3,5 – 0,5 winst, 2e ronde 4-0. Jozefschool handhaaft zich door in ronde 3 en 4 beide keren met 2-2 gelijk te spelen tegen sterke ploegen, wat na 4 ronden een 6e plek betekent. Twee ronden verder zijn ze zelfs een plek geklommen: bij het ingaan van de laatste ronde staan ze 5e met 8 wedstrijdpunten, maar nummer 12 heeft ook 8 punten. Nummer 3 en 4 hebben 9 punten. Kortom: de laatste ronde bepaalt alles. Een 0-4 nederlaag tegen Drieluik 1 betekent een vrije val in de eindstand, die eindigt op plek 15. Een ervaring rijker plus het mooie vooruitzicht dat deze groep nog twee schooljaren kan meedoen.

Meerstroom kende een moeilijkere start: 1-3 1e ronde (Bjorn redde de eer) en in de 2e ronde het eerste wedstrijdpunt 2-2 (wederom Bjorn en dit keer Marius haalden punten binnen). Taeke en Wolter hebben het moeilijk op bord 1 en 2: vaak spelen daar de ervaren clubschakers (zoals Imre, Bregje: beiden van VAS). Ook in ronde 3 een gelijkspel (met een eerste overwinning door Wolter) waarna in ronde 4 en 5 twee keer werd gewonnen. Zo staan op dat moment na vijf ronden zowel de Jozefschool (plek 9) als Meerstroom (15) op 6 wedstrijdpunten en is plaatsing bij de 1e acht theoretisch nog steeds mogelijk. Op de foto bij dit bericht spelen beide teams in hetzelfde lokaal tijdens ronde 6. Meerstroom verliest die ronde (kwalificatie is dan niet meer mogelijk) en speelt in de laatste ronde gelijk waardoor een 22e plek wordt behaald in de Eindstand.