Hoogland 2 – SGS 2e Viertal

Op maandagavond 11 maart ging het 2e SGS Viertal op pad voor de 2e uitwedstrijd van het seizoen. De basis van het team bestaat uit 6 spelers, dat zou genoeg moeten zijn om elke keer 4 spelers aan het bord te krijgen. Echter, in tijden van proefwerkweken kunnen er zo 2 spelers andere prioriteiten hebben (terecht) en als de speeltijd/locatie ook lastig blijkt voor een 3e speler, moeten we ineens een invaller erbij regelen. Manuel, sinds een maand lid, past prima bij dit (voornamelijk) jeugdige team en gaat zijn debuut maken in de externe competitie.

Bij aankomst bleek dat de tegenstander ook een invaller nodig had en dat deze op bord 1 zou spelen. Vervolgens werden er vragen gesteld over de maximale rating die geoorloofd was … Kortom, er werd gezocht naar wat er binnen de regels maximaal mogelijk was qua tegenstand. Uiteindelijk verschijnt Hans Oosterhout, bij mij bekend als SGS bestuurslid, achter het bord. In de opening sta ik ietsje beter (en dat zou veel beter zijn geweest als ik onorthodox mijn dame op zet 4 naar buiten had gebracht), in het middenspel kantelt de partij (niet voor het eerst in mijn geval) en moet ik een mataanval zien te voorkomen. Dat lukt en na wat afruilen sta ik hooguit gelijkwaardig maar ben ik niet in de problemen. Tegenstander biedt remise aan en dat accepteer ik gretig.

We zijn als eerste klaar, wat de kans biedt om bij de andere borden mee te kijken. Op bord 2 speelt Jaro een prima partij. Er komt een eindspel met D + 2T op het bord, met voor Jaro 6 pionnen tegen 4. Dat is nog niet zo eenvoudig, ook omdat de tegenstander druk blijft geven en actief speelt. Volop dreigingen over en weer. Jaro breekt de stelling open met pion f5 en een aantal zetten later blundert de tegenstander door zijn koning verkeerd op te stellen. Hij geeft direct op, 0,5 – 1,5.

Op bord 4 speelt Valentina zoals altijd een solide partij. In de opening offert ze een kwaliteit voor een open lijn naar de witte koning. De hele partij heeft haar tegenstander hier last van gehad. Sterk spel in het middenspel zorgt ervoor dat er materiaal wordt teruggewonnen, sterker nog: ze komt een stuk voor te staan. Nog geen man overboord, maar de tegenstander is zo onder de indruk van de penningen, de röntgenaanvallen en de sneaky pionnenzetten dat hij opgeeft. 0,5 -2,5.

De winst is binnen, maar daar heeft op bord 3 debutant Manuel niets mee te maken. Hij staat een kwaliteit voor en wil ook winnen, ondanks een achterstand in tijd én een remiseaanbod van zijn tegenstander. Het is knap om te zien wat Manuel allemaal op het bord tovert in de hoop de stelling van de tegenstander te kunnen ontwrichten. Die verdedigt goed, mat is ver weg. Als vervolgens de tegenstander een actievere toren plus loper krijgt en er over en weer pionnen sneuvelen, is het moment aangekomen om toch de remise aan te nemen. 1 -3 eindstand.

Rating
Rating
Oosterhout, J.F.C.M. (Hans) 1774 Broekman, L. (Lode) 1611 ½ – ½
Kok, J.J. (Jan) 1618 Hulst van, J. (Jaro) 0 0 – 1
Floris, R. (Rob) 1564 Schippers, M. (Manuel) 0 ½ – ½
Bruin de, R.P. (Ruben) 1527 Strijbos, V.J.M. (Valentina) 1373 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1621 Gemiddelde Rating: 1492 1-3

De stand: