NK-ABC Kwalificatie (Apeldoorn)

Ronde 5, bord 2

Elk jaar wordt er een NK voor de ‘oudere’ jeugd georganiseerd, het NJSK (Leeftijdscategorieën ABC). Het NJSK zal in Groningen plaatsvinden van 27 april t/m 3 mei 2024. Om daar aan deel te mogen doen, zijn er vier kwalificatietoernooien. Hier spelen de beste jeugdspelers uit heel Nederland voor plaatsen die recht geven op deelname in Groningen. Vanuit MSK speelde Reijn Zuidema mee bij de B-jeugd. Een sterke groep van 54 deelnemers. De gemiddelde seniorenrating van de 1e 10 spelers is 1986, Reijn staat op basis van zijn nog niet aanwezige seniorenrating op plek 43 bij aanvang, op basis van zijn jeugdrating klimt hij een paar plaatsen naar plek 35. Kortom, een kwalificatieplek is niet direct het uitgangspunt. Wat dan wel? Twee leerzame dagen met 7 wedstrijden tegen sterke tegenstanders. Maar net zoals bij zijn deelname aan het Amsterdam Chess Open en de 1e ronden van Best Of The West & Kattenburger Open begint Reijn het toernooi sterk.

Dit keer met een overwinning op Sven Winter van sv Amsterdam West (rating 1771). In ronde 2 wordt vervolgens ook van Tabin Teianu (Op Eigen Wieken / Philidor, 1760) gewonnen. De toon is gezet. In ronde 3 komt hij tegen Aakrit Seth (Zukertort, 1893) iets meer in de problemen. In een eindspel met een pion minder (5 tegen 4, allemaal verbonden en op dezelfde vleugel) wordt remise aangeboden.  De vierde partij van de dag, tegen Sascha Kurt (sv Eindhoven, 1987) wordt ook gewonnen. Dag 1 wordt zo afgesloten met 3,5 uit 4 en een derde plaats.

Op dag 2 wordt gestart met een remise tegen Boyd Leenen (sv Eindhoven, 1758), waardoor er 4 punten uit 5 wedstrijden op het scorebord staan, zonder nederlaag. Die komt er in ronde 6, tegen Tommy Grooten (sv Eindhoven, 1923). Tommy heeft deelnames aan WK’s en Olympiades op zijn naam staan en is eerder Nederlands kampioen geweest. Geen schande om daar een nul tegen te scoren. In ronde 7 komt Reijn weer ijzersterk voor de dag. Tegen William Roolvink van VAS (1804) wordt weer gewonnen, waardoor de teller stopt bij 5 uit 7 en een TPR van 2064. Elke tegenstander had een hogere rating. Dan is 5 uit 7 echt een geweldig resultaat. Het is net niet goed genoeg voor directe plaatsing voor het NK, want Reijn eindigt op een gedeelde 4e plaats in de eindstand op een half punt van plaats 3. 

Verslag Schaakbond VAS

Nr. Wit Zwart Resultaat
1 Reijn Zuidema Sven Winter 1−0
2 Sabin Teianu Reijn Zuidema 0−1
3 Reijn Zuidema Aakrit Seth ½−½
4 Sascha Kurt Reijn Zuidema 0−1
5 Boyd Leenen Reijn Zuidema ½−½
6 Reijn Zuidema Tommy Grooten 0−1
7 William Roolvink Reijn Zuidema 0−1