Team Jozefschool haalt finale NK Schoolschaken

Op zaterdag 1 juni speelde Jozefschool Muiden met een team van 5 MSK-ers (Jonaël, Viggo, Max, Rocco en Mo) de halve finale van het NK Schoolschaken. In Arnhem werd na een spannende strijd de 10e plaats gehaald (van de 32 deelnemers) en die geeft recht op deelname aan de finale.

In de 1e ronde werd Kastanjelaan uit Leiderdorp soepel met 3,5 – 0,5 verslagen. Op bord 1 speelde Jonaël remise, de rest won. In de 2e ronde stond 1 van de favorieten op het programma, GSV 1 uit Groningen. Een team met een gemiddelde rating van 1833, waar de 9-jarige speler op bord 1 een rating heeft van 1957. Een 4-0 nederlaag is logisch. Om kansen op kwalificatie te houden, is het dan wel zaak om de volgende ronden punten te blijven pakken. In ronde 3 wordt Jenaplan Wittevrouwen uit Utrecht met 3-1 verslagen, al zag het daar in het begin niet naar uit en leek een 2-2 score of een nederlaag waarschijnlijk. In ronde 4 troffen we onze buren van de Flierefluiter uit Almere. Yuxien op bord 1 is een bekende van diverse jeugdtoernooien, Elisa op bord 2 is MSK-er en Nael op bord 4 is ook bekend van jeugdtoernooien. Bovendien is het een school waar Jarno les geeft. Op bord 4 staat Mo verloren (2 stukken achter) maar weet hij toch met een mat achter de paaltjes een onverwachte 1 te scoren. Op bord 1 is het een remisestelling totdat Yuxien te optimistisch richting de pionnen van Jonaël loopt en er toch een 1 voor de Jozefschool op het bord komt. Elisa verdedigt goed tegen Viggo maar die wint uiteindelijk toch. Max speelt een heel sterk toernooi en ook hij wint. De 4-0 overwinning is geflatteerd, maar uiteindelijk van groot belang. Op deze manier komen we ronde 3 en 4 goed door.

Zo staan we na 4 ronden op de 7e plaats (1e 12 gaan door), maar nu is wederom een favoriet de tegenstander, Michaël uit Leeuwarden in ronde 5. Rocco scoort knap een punt op bord 4, daar blijft bij: 1-3. Zoals vaker komt het nu op de laatste 2 ronden aan. Win je in ronde 6 én 7, dan ben je zeker van kwalificatie. In ronde 6 spelen we tegen Montessori uit Hilversum, wij staan 9e en zij staan 10e. De 4-0 overwinning is opvallend, het is een sterk team waar we tegen spelen. Rocco en Max halen 2 punten binnen op bord 3 en 4. Jonaël speelt op bord 1 een interessante partij tegen een sterke speelster en weet die uiteindelijk ook te winnen. Viggo speelt een uitstekende partij op bord 2. Meerdere malen werd er over en weer remise aangeboden, steeds werd er doorgespeeld en uiteindelijk wist Viggo een klein voordeel om te zetten in een mooie overwinning. Mooi om te zien hoe beide spelers na afloop elkaar bleven complimenteren over het vertoonde spel.

Het was niet goed voor mijn hart, die laatste ronde. Onnodig verlies tegen Andersen uit Woerden (1-3, alleen Viggo wint), we blijven op 8 matchpunten staan (4x gewonnen) en daardoor konden er ineens een paar ploegen toch nog haasje over. Dat gebeurt uiteindelijk niet, we plaatsten ons voor de finale via een 10e plaats. Onder dit verslag is de uitslag te vinden, waaruit blijkt hoe belangrijk de bordpunten zijn. Nrs. 9 t/m 13 hebben evenveel matchpunten, maar er kunnen maar 12 ploegen naar de finale en dus valt nr.13 met het minste aantal bordpunten. Elke partij, elk punt telt. Die 4-0 tegen Flierefluiter en de overwinning van Rocco tegen Michaël maken het verschil, naast de goede individuele prestaties van Max en Viggo (allebei 4 uit 6). Jonaël (3 uit 6 op bord 1) en Mo (2 uit 5, op bord 3 en 4) scoren ook belangrijke punten.

Volgende week zaterdag 8 juni strijden 24 scholen met viertallen uit heel Nederland om de titel, wederom in Arnhem. Na 4 kwalificatietoernooien (1 lokaal, 2 regionaal en nu 1 op landelijk niveau), 28 ronden en 112 partijen is het avontuur nog niet ten einde. Een geweldige prestatie en wie weet wat er volgende week nog gebeurt.

Verslag SGA Organisatie Arnhem Schaakbond

Screenshot