Finale NK Schoolschaken met Jozefschool Muiden

Het schoolschaakavontuur van Team Jozefschool (Viggo, Jonaël, Max, Rocco en Mo) startte met de winst bij het lokale schoolschaaktoernooi in de Rijver. Hierna werden 2 regionale (Groot-Amsterdam) toernooien gespeeld, met uitstekende resultaten: plaatsing voor de halve finale van NK was een feit. Vorige week werd ook een plek in de finale bereikt. Op zaterdag 8 juni speelden 24 teams uit heel Nederland de finale in Arnhem. Vooraf was het al wel duidelijk dat de tegenstand pittig zou zijn. Van toernooi tot toernooi zijn de spelers aan de andere kant van het bord beter, kom je op bord 1 en 2 ratingtoppers tegen en zijn er op bord 3 en 4 hele degelijke spelers te vinden, die vaak ook bij een club spelen. Dit was in de halve finale al te merken en in de finale is dat natuurlijk nog een niveau hoger. Enerzijds meer tegenstand, anderzijds een wat mindere dag voor onze topborden, waardoor we vooral in de eerste ronden in de staart van het klassement bungelden.

In de 1e ronde stond De Scharn uit Maastricht op het programma. Twee jaar geleden werden zij kampioen (in het jaar dat de Oranje Nassauschool de NK finale haalde), vorig jaar werden zij 4e. In de halve finale vorige week werden zij 4e, wat eerlijk gezegd verrassend laag is. Er is tijdens de partijen nog hoop op 1 bordpunt, maar op de 4-0 nederlaag is niets af te dingen. De Scharn wint uiteindelijk ook het toernooi, door GSV 1 uit Groningen (waar we vorige week 4-0 van verloren) achter zich te laten. In ronde 2 spelen we tegen Elckerlyc uit Leiderdorp. Een school die net als wij met enige moeite de finale heeft bereikt en in de 1e ronde ook heeft verloren. Het klinkt als een gelijkwaardige tegenstander met lagere rating op borden 1,2 en 3, maar helaas wordt er enigszins onnodig met 1-3 verloren (Max wint). In ronde 3 wordt de 1e overwinning geboekt op de thuisploeg Rivers uit Arnhem, 0,5 – 3,5. (Jonaël remise, Rocco, Max en Viggo winnen). In ronde 4 staat Andersen uit Woerden (weer) op het programma. Vorige week werd er in de laatste ronde 3-1 verloren, nu zou revanche en een stijging in de ranglijst mogelijk moeten zijn. Mo wint, Jonaël en Viggo verliezen helaas waarna Max lang blijft strijden voor de winst en een gelijkspel op teamniveau. De stelling is en blijft remise en na ingrijpen van de scheidsrechter wordt het inderdaad remise: 1,5 – 2,5 verloren. De tegenstander in ronde 5, Nuts uit Wassenaar, heeft net als wij 2 matchpunten. En net als in eerdere ronden, scoren onze lagere borden overwinningen en hebben de topborden het moeilijk. Dit keer verliezen Viggo en Max, Rocco en Mo winnen waardoor het 2-2 wordt. In ronde 6 spelen we tegen de Columbusschool uit Almere, getraind door Jarno met bekenden achter de tafel: op bord 1 Ayden en bord 4 Mitchell. Er wordt met 3-1 gewonnen. Jonaël speelt knap remise tegen Ayden (die in de finale 6 uit 7 op bord 1 scoort), Mo haalt remise op 3 en Max & Rocco winnen. Door deze overwinning is een plek in de top 10 nog mogelijk. In ronde 7 spelen we tegen de Triangel uit Amstelveen, de kampioen in de SGA finale. Ze zijn met een verzwakt team naar de finale gekomen, maar desondanks komen we niet verder dan een 2-2 uitslag (Viggo wint reglementair en Jonaël wint zijn eerste winst van de dag te pakken, Max en Rocco verliezen). Hiermee wordt een 16e plaats bereikt.

Er zat dus nog meer in, maar het is en blijft een geweldige prestatie. Er deden in totaal meer dan 2000 teams mee en tot de laatste ronde was een top-10 plek nog mogelijk. Een mooi avontuur, met veel pieken en een paar dalen, waar alle betrokkenen trots op kunnen zijn.

Verslagen: Schaakbond | Organisatie | SGA