Het NK – D van Thomas Rantz

Op donderdag 18 mei begon voor Thomas Rantz het NK D jeugd, het Nederlands Kampioenschap tot 12 jaar in Rijswijk. Via regionale voorronden waren 52 deelnemers geplaatst. Bij het PK – D van de SGA had Thomas een derde plaats weten te behalen. In de lijst van deelnemers begon hij qua rating als 16e (1448).

In de 1e ronde speelde hij met zwart tegen Raul Carretero de Jong (1073). Vanuit een gelijkwaardige stelling wist Thomas het eindspel goed uit te spelen, 1-0. Het is Zwitsers, dus ronde 2 speel je tegen iemand met een vergelijkbaar resultaat. Zijn tegenstander, spelend met wit: Akshaj Katpatal (1867). Vorige zondag ontliepen zij elkaar, omdat Akshaj op bord 2 bij Zukertort speelde. Achyuth (1896) speelde toen op bord 1 en is ook een van deelnemers op het NK D (de enige verliespartij van Thomas op het TK-D van 14 mei in Almere). Thomas speelt goed tegen Akshaj. Na een Caro-Kann zet hij druk op wit en wordt zijn tegenstander aan het denken gezet. Thomas komt een pion voor te staan en flink wat tijd. Remise is de uitkomst, een knappe prestatie aangezien Akshaj zich plaatste bij de regionale kwalificatie met 9 uit 9. Laatste partij op de eerste dag speelde Thomas tegen Prayan Kumar (1646). Thomas was de bovenliggende partij, bouwde wederom een flinke voorsprong qua tijd op (Prayan zat onder de minuut bedenktijd op het laatst) maar Thomas slaagde er toch niet in een beslissend voordeel te behalen, wederom remise. Na 1 dag: 2 uit 3, een 11e plaats en een TPR van 1647. 

Op dag 2 in ronde 4 speelde Thomas tegen Andy Lei (1279), die vorig jaar ook al aan dit kampioenschap deelnam. Op papier een makkelijkere tegenstander in vergelijking met de vorige 2 ronden, maar daar was op het bord niets van te merken. Thomas verspeelt onnodig een loper en kan dit niet meer herstellen: de eerste nederlaag is een feit, 2 uit 4 is de score nu (50%). Hierdoor zakt hij naar plaats 17. In ronde 5 herstelt hij zich en wint voor de 2e keer in het toernooi. Zijn tegenstander, Yuhong Li (1165), biedt lang weerstand maar uiteindelijk is Thomas de sterkste. In ronde 6 speelt Thomas een partij waarin hij een zet speelt die uiteindelijk als mooiste zet van het toernooi wordt uitgeroepen. Tegen Boyd Leenen (1821) speelt hij Pxf6+, waar een terugtrekkende zet van het aangevallen paard wellicht voor de meeste spelers de natuurlijke zet was geweest. Thomas valt aan en wint uiteindelijk. Alle partijen worden nog in een apart artikel geplaatst. Aan het einde van de 2e speeldag staat Thomas in de top 10 als 8e, met 4 uit 6, TPR 1598. 

Op de slotdag begint Thomas in ronde 7 met een nederlaag tegen Oscar Koppenes (1651). Hij speelt met zwart in een Exchange Caro-Kann maar wordt knap onder druk gezet door wit en verliest een stuk en niet veel later de partij. Met 4 uit 7 valt hij weer uit de top-10 naar plaats 15. De komende 2 ronden bepalen de eindstand. In ronde 6 tegen Shinsaku Okita (1413) blijft de stelling lang in evenwicht, weet Thomas een aanval af te weren en daarna de partij te kantelen, een fraaie overwinning. Hiermee staat hij weer op de drempel van de top 10 en zal een rechtstreeks duel met concurrent Sai Lalkota (1646) moeten uitmaken wie waar eindigt. Thomas wil winnen, komt iets beter te staan, slaat een stuk bewust niet en belandt in een dame-eindspel met kansen over en weer. Hij maakt het knap af en eindigt op 6 punten uit 9 partijen, een 6e plaats met een TPR van 1593. Doordat de hoger geklasseerde SGA-ers in de laatste ronde verloren, haalde Thomas deze ook nog in en eindigde zo als hoogst geklasseerde SGA-er.

Alle uitslagen

Alle partijen van Thomas (volgt)