MSK e1 naar landelijke halve finale

Zondag 11 juni stond het SGA Teamkampioenschap voor E-jeugd op het programma. Op naar Amsterdam-Noord, waar Schaakvereniging Bovenij de organisatie verzorgde, overigens zonder zelf een team af te vaardigen. Dat doen wij ook wel eens, maar het blijft een bijzondere situatie. Buiten is het tropisch, binnen loopt de temperatuur ook op achter de borden. Vanuit MSK is er 1 viertal met 5 spelers: Leandro, Jonaël, Max, Mohamad en Rocco. Iedere ronde een wissel en vier spelers die er vol voor gaan.

In de 1e ronde treffen we VAS E3, een team met enkele toernooidebutanten wat over een jaar zeker meer punten gaat pakken. Nu winnen we met 4-0. In de 2e ronde treffen we een van de favorieten: VAS E1. Op bord 1 speelt nationale topper Raghav, jeugdrating 1839. Leandro maakt het hem erg lastig maar verliest toch, evenals Jonaël op bord 2. Maar Max wint op bord 3 en vervolgens weet Rocco (365) Ira (539, zus van Raghav en minstens zo getalenteerd) knap in een eindspel te verslaan, 2-2. Tegen Almere 1 (andere favoriet) wordt er in ronde 3 met 1-3 verloren. Maar in ronde 4 wordt er na een peptalk korte metten gemaakt met Zukertort: 4-0 en na een 3-1 overwinning in ronde 5 op Almere E3 staan we gedeeld eerste.

Het beste wordt bewaard voor de laatste 2 ronden. Tegen Zukertort E1 in ronde 6, een van de beste clubs van Amsterdam, ziet het er in het begin niet goed uit. Mo verliest inderdaad, maar dan keert het tij. Max wint op miraculeuze wijze in een verloren stelling en Rocco weet ook een verloren positie om te draaien: hij wint knap. Beste partij wordt door Leandro op bord 1 gespeeld tegen Shanay (893). Hij weet dat hij remise moet halen voor teamwinst en in een eindspel met een paard tegen 2 pionnen weet hij dat inderdaad te bereiken: 2,5 – 1,5 winst. Maar de koek is nog niet op. We gaan als koploper de laatste ronde in (een half bordpunt voorsprong), maar hebben daar wel de zwaarste tegenstander. Tegen VAS E2, een naaste belager en ploeg die zich ook wil kwalificeren voor het landelijke vervolg, zullen de punten niet voor het oprapen zijn en is een nederlaag ook mogelijk. Jonael speelt tegen Harvey (669) die na een fout direct opgeeft. Mo verliest op bord 3, maar Leandro wint op bord 1 van Alex Ho (1161) die een dag eerder nog top 10 bij het NK Schoolschaken haalde. 2-1 voor! Winst betekent waarschijnlijk een 2e plek (tenzij de concurrenten allebei met 4-0 winnen), een gelijkspel is zeker een 3e plek. In ieder geval een beker en dat is bij MSK voor een jeugdteam lang geleden. Het begin van een prijzenkast? Rocco komt op bord 4 niet uit een mataanval waardoor het 2-2 wordt en er inderdaad een derde plaats is bemachtigd. Een geweldige prestatie.

Hiermee plaatst MSK E1 zich voor de halve finale JCC (jeugdclubcompetitie) van de Schaakbond en gaan we dus teams uit andere regio’s treffen. Datum: zaterdag 23 september, locatie nog onbekend maar wellicht wordt het een thuiswedstrijd.

Verslag: VAS SGA inclusief eervolle vermeldingen voor MSK