MSK Winter Series – De finale(s)

In een eerdere post is de voorlopige eindstand opgenomen van de MSK Winter Series. Marc Norden en Pjotr van Nie haalden elk 5,5 uit 6, hun onderlinge partij eindigde in remise en versloegen verder iedereen die op hun pad kwam de afgelopen weken. In overleg werd besloten tot een finale op zondagavond, waarin in 2 partijen van 60 + 0 werden gespeeld om tot een beslissing te komen.

Partij 1
In een Catalaanse partij heeft Marc een licht voordeel in de opening. Nadat op de damevleugel diverse pionnen het veld moeten ruimen, weet Pjotr de partij te kantelen en gaan zijn twee paarden de verzwakte koningstelling van wit te lijf. Dit leidt tot winst voor zwart.

Partij 2
In de 2e partij heeft Pjotr genoeg aan remise om de finale te winnen. Het loopt anders. Na een opening met een gelijkwaardige stelling, weet Marc via 11. …, Db6 het initiatief te nemen. Dit geeft hij niet meer uit handen. Dameruil, gevolgd door stukwinst leidt uiteindelijk tot mat als de witte koning geen kant meer op kan door goede samenwerking van de zwarte loper, paard en toren. Er is weer evenwicht in de stand, 1-1.

Partij 3
Tsja, en toen? Vorig jaar werd Tata Steel beslist door een Armageddon partij tussen Van Foreest en Giri en ook bij de MSK Winter Series wordt voor deze oplossing gekozen. In 1 partij wordt de beslissing geforceerd. Wit krijgt meer tijd dan zwart. Wit moet winnen, voor zwart volstaat een remise om het toernooi te winnen. Speelschema: 6 minuten voor wit, 5 minuten voor zwart. Er wordt geloot voor de kleur, Pjotr wint en kiest zwart. In de opening gaat het gelijk op, in het middenspel is Pjotr aan de winnende hand. Marc weet af te ruilen naar een gelijkwaardig eindspel en dan breekt de minuut minder Pjotr op. Marc wint de MSK Winter Series door tijdsoverschrijding.